ΚΑΙΡΟΣ

Η UNESCO καταδικάζει «έντονα» τις επιθέσεις κατά σχολείων στην Ουκρανία

Η UNESCO καταδίκασε «έντονα» σήμερα τις επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών υποδομών στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό επαλήθευσε με δορυφορικά δεδομένα ότι επτά ιδρύματα, έξι σχολεία και ένα πανεπιστήμιο, επηρεάστηκαν από τη σύγκρουση, σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους του. Και αναφέρει την περίπτωση του εθνικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο, που βομβαρδίστηκε χθες, Τετάρτη, από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο αριθμός των επτά εγκαταστάσεων ωστόσο «δεν είναι οριστικός», γιατί «εκφράζεται φόβος ότι και άλλες έχουν επηρεαστεί επίσης». Αφορά εγκαταστάσεις «για τις οποίες είχαμε σαφή επιβεβαίωση ότι έχουν επηρεαστεί από τη σύγκρουση», εξηγεί.

«Η UNESCO καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις κατά των εκπαιδευτικών υποδομών», αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για τις «σημαντικές» επιπτώσεις από το κλείσιμο των ουκρανικών σχολείων και πανεπιστημίων, που επηρεάζει 6 εκατομμύρια μαθητές και περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο φοιτητές.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, εκφράζοντας τη λύπη της για τις απώλειες αμάχων, ζήτησε επίσης «την προστασία της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που μαρτυρά την πλούσια ιστορία της, όπως τα επτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς» συγκεκριμένα που βρίσκονται στο Λβιβ και το Κίεβο, αλλά και «τη διαφύλαξη» της Οδησσού και του Χάρκοβου ή των εθνικών αρχείων.

«Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά ως μάρτυρα του παρελθόντος αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον», πρόσθεσε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ «καταδικάζει» επίσης την επίθεση κοντά στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Μπάμπι Γιαρ, «τόπο μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», και πάλι μετά από ρωσικό βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο, αυτός ο τόπος αφιερωμένος στη μνήμη 33.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν εκεί με πυροβολισμούς το 1941, ενώ η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή, δεν επηρεάστηκε άμεσα από τα πλήγματα που στόχευαν τον πύργο της τηλεόρασης την Τρίτη στο Κίεβο.

Η UNESCO δήλωσε επίσης ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ