ΚΑΙΡΟΣ

Τζορτζ Μίτσελ: Ο άγνωστος ελληνικής καταγωγής μεγιστάνας που παρουσιάζει η FAZ

Ο Μίτσελ ίδρυσε την κοινότητα Γούντλαντς, βόρεια του Χιούστον, μέσα της δεκαετίας ‘70 - Το 2004, το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ανάμεσα στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως

Στον άγνωστο στο ευρύ κοινό στη χώρα μας ελληνικής καταγωγής μεγιστάνα Τζορτζ Μιτσελ, και το όνειρο του δεύτερης γενιάς μετανάστη για μία κοινωνική, βιώσιμη πόλη αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε αφιέρωμά της.

Ο Τζορτζ Μίτσελ γεννήθηκε το 1919 στο Γκάλβεστον του Τέξας. 

«Ο Μίτσελ ίδρυσε την κοινότητα Γούντλαντς, βόρεια του Χιούστον, μέσα της δεκαετίας ‘70 σε 117 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης τα οποία αγόρασε. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει εκεί μια μορφή οικισμού, που να βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα για τον δισεκατομμυριούχο των υδρογονανθράκων, «στις ΗΠΑ η καταγωγή διαδραματίζει μικρότερο ρόλο στην πορεία που θα πάρει κανείς στη ζωή του σε σύγκριση με άλλες χώρες». 

«Ο πατέρας του Μίτσελ (Σάββας Παρασκευόπουλος) μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όντας ένας φτωχός, αναλφάβητος βοσκός στην Ελλάδα. Η οικογένειά του, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Γκάλβεστον, νότια του Χιούστον, βρισκόταν διαρκώς αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα. (…) Ο Τζορτζ Μίτσελ εξελίχθηκε σε μεγιστάνα της ενέργειας, δισεκατομμυριούχο και έναν από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους της Αμερικής. Και ελάχιστα μαρτυρούσαν τότε ότι θα εξελισσόταν και σε πρωτοπόρο σε θέματα βιωσιμότητας», γράφει η εφημερίδα.

Το 2004, το περιοδικό Forbes υπολόγισε την περιουσία του σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Economist, «λίγοι επιχειρηματίες έχουν κάνει τόσα πολλά για να αλλάξουν τον κόσμο όσο ο Τζορτζ Μίτσελ»:

«Η άνοδος (στην εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου) έχει βοηθηθεί από διάφορους παράγοντες... Αλλά η μεγαλύτερη διαφορά οφείλεται στις προσπάθειες ενός ανθρώπου: του Τζορτζ Μίτσελ... που είδε τις δυνατότητες βελτίωσης μιας γνωστής τεχνολογίας, του fracking, για να προσεγγίσει τα κοιτάσματα αερίου. Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδιαφέρθηκαν για το σχιστολιθικό αέριο, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν την ανακάλυψη στο fracking για να εκμεταλλευτούν το αέριο. Ο κ. Μίτσελ ξόδεψε δέκα χρόνια και 6 εκατομμύρια δολάρια για να λύσει το πρόβλημα…. Όλοι, έλεγε, του είπαν ότι απλώς σπαταλά τον χρόνο και τα χρήματά του».

Ο Μίτσελ πέθανε σε ηλικία 94 ετών στις 26 Ιουλίου 2013, στο σπίτι του στο Γκάλβεστον από φυσικά αίτια.
 

Πηγή: DW - Wikipedia