Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι «το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό» στην Ουκρανία και ότι οι επόμενες ημέρες είναι πιθανώς «η πιο επικίνδυνη στιγμή» αναφορικά με την πιθανότητα ρωσικής εισβολής.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι οι πληροφορίες ασφαλείας που έχουν συλλεχθεί σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις είναι «ζοφερές», παραπέμποντας στη συγκέντρωση «τεράστιου αριθμού» ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και κάνοντας λόγο για τη «μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».
Πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα να επέλθει αποκλιμάκωση και συνέχισε: «Πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να εναντιωθούμε σε κάθε επιστροφή στις ημέρες που οι μοίρες εθνών καθορίζονται ερήμην τους από μια χούφτα μεγάλων δυνάμεων».
Συμπλήρωσε ότι δε γνωρίζει αν έχει ληφθεί απόφαση εισβολής από το Κρεμλίνο, αλλά σημείωσε πως «αυτό δε σημαίνει ότι κάτι απολύτως καταστροφικό δε θα μπορούσε να συμβεί παρά πολύ σύντομα».
Προειδοποίησε δε ότι μια ρωσική εισβολή θα ήταν «άσκοπη», «τραγική» και «με τεράστιο οικονομικό κόστος» για τη Ρωσία, αλλά και με μεγάλη αιματοχυσία.
Επανέλαβε δε ότι η δέσμευση της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι «απόλυτη και ακλόνητη», επιβεβαιώνοντας τη μεγαλύτερη συνδρομή των νατοϊκών δυνάμεων με Βρετανούς στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη.
Ερωτηθείς αν θα έστελνε Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία δεν το απέκλεισε, αν και σημείωσε πως θεωρεί σωστό το πακέτο των έως τώρα μέτρων, δηλαδή του συνδυασμού οικονομικών κυρώσεων κατά ρωσικών συμφερόντων και ενίσχυσης της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του είπε ότι είναι διατεθειμένος να ακούσει τις ανησυχίες της Ρωσίας, αλλά τόνισε πως «το ΝΑΤΟ δε θα συμβιβαστεί επί κεντρικών αρχών», όπως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης κάθε κράτους και την ικανότητα της Συμμαχίας να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους συμμάχους.
Την ίδια ώρα η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η κα Τρας κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να μετριάσει την «ψυχροπολεμική ρητορική», επισημαίνοντας ότι οι ενέργειές της υποβαθμίζουν τη θέση της χώρας διεθνώς.
Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την ουκρανική δημοκρατία μέσω υβριδικού πολέμου και με τη συγκέντρωση άνω των 100.000 στρατιωτών στα σύνορα.
Είπε επίσης πως ο κ. Λαβρόφ τη διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει εισβολή, αλλά η ίδια του τόνισε πως «τα λόγια πρέπει να συνοδευτούν από πράξεις» και τα στρατεύματα να μετακινηθούν.
Ο κ. Λαβρόφ απάντησε πως τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός της χώρας και επέκρινε την παρουσία βρετανικών δυνάμεων στην Εσθονία. Είπε επίσης πως η κα Τρας τον προειδοποίησε για βαριές κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης.
Τόνισε δε στη συνέχεια πως απαιτείται «αμοιβαίος σεβασμός» για να επιτευχθεί πρόοδος και ότι θεώρησε πως τα ρωσικά επιχειρήματα και οι ανησυχίες που διατύπωσε στην κα Τρας «αγνοήθηκαν».
Κατηγόρησε, τέλος, τη Βρετανία ότι εφευρίσκει κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, αμφισβητώντας ενδεικτικά τις κατηγορίες για τις περιπτώσεις Λιτβινένκο, Σκριπάλ και Ναβάλνι.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.