Ο Τζόνσον... ξέχασε πως γνώριζε για την καταγγελία σε βάρος του Κρις Πίντσερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε τελικά ότι είχε ενημερωθεί από το 2019 για την έρευνα εναντίον του βουλευτή για σεξουαλική παρενόχληση

Του Θανάση Γκαβού

Η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχθηκε πως ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε τελικά ενημερωθεί το 2019 για τη διεξαγωγή έρευνας κατά του Συντηρητικού βουλευτή Κρις Πίντσερ, μετά από καταγγελία σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση ενώ ήταν Υφυπουργός Ευρώπης.

Τόσο ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείο, ωστόσο, όσο και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Μάικλ Έλις που κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, υποστήριξαν πως ο κ. Τζόνσον είχε ξεχάσει τη συζήτηση εκείνη.

Η υπόθεση που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Βρετανό Πρωθυπουργό αφορά την παραίτηση του κ. Πίντσερ από το κυβερνητικό πόστο του αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία αφού θώπευσε δύο άνδρες σε κομματική λέσχη όντας μεθυσμένος.

Μετά από τις αποκαλύψεις ότι δεν ήταν το πρώτο τέτοιο παράπτωμα του κ. Πίντσερ και ότι ο Πρωθυπουργός είχε προειδοποιηθεί για τη συμπεριφορά του 52χρονου βουλευτή, το πρωθυπουργικό γραφείο κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα τι γνώριζε ο κ. Τζόνσον πριν τον κυβερνητικό διορισμό του κ. Πίντσερ.

Αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε πως ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος για κάποια «συγκεκριμένη» καταγγελία σε βάρος του βουλευτή, ενώ έπειτα δηλώθηκε πως η όποια καταγγελία είχε διερευνηθεί.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Foreign Office το 2019 Σάιμον ΜακΝτόναλντ αποκάλυψε σήμερα πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε ενημερωθεί προσωπικά για την καταγγελία σε βάρος του κ. Πίντσερ εκείνη την εποχή.

Τόνισε επίσης ότι ο κ. Πίντσερ δεν απαλλάχθηκε από την έρευνα, αλλά απλά του έγινε σύσταση.

«Την περασμένη εβδομάδα, όταν αναδείχθηκαν νέες καταγγελίες, ο Πρωθυπουργός δεν θυμήθηκε αμέσως τη συζήτηση του 2019 σχετικά με το περιστατικό. Αμέσως μόλις του την υπενθύμισαν, το γραφείο Τύπου του Νούμερου 10 διόρθωσε τις δημόσιες δηλώσεις», είπε στη Βουλή ο κ. Ελις, δεχόμενος στη συνέχεια καυστικά ερωτήματα ακόμα και από Συντηρητικούς βουλευτές,

Η νεότερη κυβερνητική γραμμή επαναλήφθηκε αργότερα από εκπρόσωπο της κυβέρνησης στη Βουλή των Λόρδων και έγινε δεκτή με γέλια από μέλη του σώματος, ακόμα και στα κυβερνητικά έδρανα.

Πηγή: skai.gr