Βρετανία: Πίεση στον Τζόνσον να απολογηθεί μετά τον προπηλακισμό του ηγέτη των Εργατικών από το πλήθος

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μία ακόμα αφορμή για να βρεθεί ο Μπόρις Τζόνσον στο στόχαστρο έντονης κριτικής ακόμα και από Συντηρητικούς βουλευτές στη Βρετανία έχει δώσει ο προπηλακισμός του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από πλήθος διαδηλωτών το βράδυ της Δευτέρας.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ χρειάστηκε να φυγαδευτεί με αστυνομικό περιπολικό καθώς διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού για Covid άρχισαν να τον βρίζουν, κυρίως χαρακτηρίζοντάς τον «παιδόφιλο» και να κινούνται απειλητικά εναντίον του όταν τον αντιλήφθηκαν να περπατά στο Γουέστμινστερ.

Η επίθεση αυτή έχει αποδοθεί από βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνώντος κόμματος στην κατηγορία που διατύπωσε μέσα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά του σερ Κιρ πως τον καιρό που ήταν προϊστάμενος της εισαγγελίας δεν άσκησε δίωξη κατά του παιδεραστή παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ.

Πρόκειται για μια κατηγορία που όπως έχει αποδεχθεί από έρευνα δεν ευσταθεί και πλέον διακινείται στο διαδίκτυο από ακροδεξιά στοιχεία.

Η άρνηση του Μπόρις Τζόνσον να απολογηθεί οδήγησε στην παραίτηση την επί 14 χρόνια έμπιστη σύμβουλό του Μούνιρα Μίρζα, η οποία έγραψε στην επιστολή παραίτησης πως επρόκειτο για «αβάσιμη», «παραπλανητική» και «συκοφαντική» κατηγορία.

Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε μετά από μέρες να «διευκρινίσει» αυτό που είπε, λέγοντας ότι αναφερόταν στη συνολική ευθύνη του οργανισμού του οποίου προΐστατο ο κ. Στάρμερ και όχι σε ατομική του ευθύνη.

Ωστόσο, ακόμα και ο πρώην Υπουργός Β. Ιρλανδίας των Τόρις, Τζούλιαν Σμιθ έγραψε στο Twitter πως «είναι πραγματικά σημαντικό για τη δημοκρατία μας και για την ασφάλεια (του κ. Στάρμερ) οι ψευδείς συκοφαντίες περί του Σάβιλ που έγιναν εναντίον του να αποσυρθούν πλήρως». Μαζί του συμφώνησαν ακόμα τουλάχιστον πέντε Συντηρητικοί βουλευτές, εκ των οποίων ο Τομπάιας Έλγουντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, κάλεσε ευθέως τον Πρωθυπουργό να απολογηθεί και να σταματήσει τη διολίσθηση προς αυτό το «στιλ πολιτικής του Τραμπ».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης όπως ο Εργατικός Κρις Μπράιαντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής διαγωγής στο δημόσιο βίο, σχολίασε πως ο Μπόρις Τζόνσον εν γνώσει του έριξε μία «χειροβομβίδα» στη Βουλή, παρά τις συστάσεις συμβούλων του να μην το κάνει.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε μέσω Twitter τη Δευτέρα την επίθεση κατά του σερ Κιρ Στάρμερ ως «απολύτως επαίσχυντη».

Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης ο Υφυπουργός Τεχνολογίας Κρις Φιλπ υπονόησε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να απολογηθεί στον Κιρ Στάρμερ, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι για τον χθεσινό προπηλακισμό ευθύνονται τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr