Κλείσιμο

Τζεντιλόνι: Η ΕΕ σκοπεύει να απεξαρτηθεί εντελώς από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ως το 2027

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές πετρέλαιου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα.

Μπορέλ: Δεν υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την επιβολή πλήρους εμπάργκο ή τιμωρητικών δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή τη στιγμή, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Μόσχα και πολλές χώρες στην ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο καθώς θεωρούν ότι οι αγορές ρωσικού πετρελαίου ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισήγαγε η ΕΕ το 2020 προήλθε από τη Ρωσία παρείχε, σύμφωνα με τη Eurostat, γεγονός που την καθιστά βασική χώρα από την οποία το μπλοκ εισάγει πετρέλαιο.

Ο Μπορέλ εξήγησε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να ληφθεί νωρίτερα κάποια απόφαση για το θέμα.

«Μια τελική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», τόνισε.

Η Welt ανέφερε εξάλλου, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν θα υποβάλει αυτή την εβδομάδα πρόταση για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Όλες οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, επεσήμανε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι εκτιμά πως το μπλοκ θα καταφέρει κάποια στιγμή να μειώσει την εξάρτησή του από αυτή.

«Κάποια στιγμή θα συμβεί και τότε η Ρωσία θα νιώσει με επώδυνο τρόπο ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο χάνονται», υπογράμμισε.

Η ΕΕ ετοιμάζεται για την επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα The Times.

«Εργαζόμαστε πάνω στο έκτο πακέτο κυρώσεων κι ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι να επιβάλλουμε εμπάργκο κάποιας μορφής στο (ρωσικό) πετρέλαιο. Όταν θα προχωρήσουμε στην επιβολή των κυρώσεων, πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπο που θα μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες στη δική μας πλευρά», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις στους Τάιμς του Λονδίνου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως οι λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό αργό δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οριστικά, όμως αναμένεται να συμπεριλάβουν τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο ή την επιβολή δασμών πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου τιμών.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης. Η ΕΕ εισήγαγε το 26% του αργού που κατανάλωσε το 2020 από τη χώρα αυτή.

Η Ουκρανία και ορισμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Λιθουανία, απαιτούν να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο της Ρωσίας. Όμως άλλα κράτη μέλη, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ουγγαρία, εναντιώνονται στην επιβολή εμπάργκο άμεσα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και υποπροϊόντων του αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο των προσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές πέρυσι. Επί του παρόντος, η Ευρώπη δαπανά περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για την αγορά αργού και διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσία, περίπου 400 εκατ. δολάρια την ημέρα για ρωσικό αέριο, και περί τα 25 εκατ. δολάρια την ημέρα για άνθρακα, κατά υπολογισμούς του ινστιτούτου μελετών Bruegel.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ