Κλείσιμο

Τζαφάρ Παναχί: Η Τεχεράνη «μας βλέπει σαν εγκληματίες»

«Δημιουργούμε έργα που δεν είναι καθ’ υπαγόρευση, γι’ αυτό οι άνθρωποι στην εξουσία μας βλέπουν σαν εγκληματίες», αναφέρει ο σκηνοθέτης σε επιστολή που συνυπογράφει με τον συνάδελφό του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου πριν από το φεστιβάλ της Βενετίας.

Ο σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος έχει καταδικαστεί να εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξη στο Ιράν, κατηγόρησε τις αρχές της χώρας του πως βλέπουν τους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές σαν «εγκληματίες», σε επιστολή του προς την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ της Βενετίας, στο οποίο διεκδικεί φέτος Χρυσό Λέοντα.

«Δημιουργούμε έργα που δεν είναι καθ’ υπαγόρευση, γι’ αυτό οι άνθρωποι στην εξουσία μας βλέπουν σαν εγκληματίες», συνοψίζει ο σκηνοθέτης σε επιστολή που συνυπογράφει με τον συνάδελφό του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου πριν από το φεστιβάλ.

Αντιφρονών καλλιτέχνης, ο κ. Παναχί, από τους πιο διακεκριμένους ιρανούς σκηνοθέτες, συνελήφθη και καταδικάστηκε το 2010 σε έξι χρόνια κάθειρξη και του απαγορεύτηκε για 20 χρόνια να γυρίζει ή να γράφει σενάρια για ταινίες, να ταξιδεύει, ακόμα και να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης. Του επιτρέπεται μολαταύτα να εργάζεται και να ζει στο Ιράν.

Είχε κριθεί ένοχος για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος», αφού υποστήριξε το 2009 το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Την 11η Ιουλίου, ο κ. Παναχί συνελήφθη καθώς έφθανε στην εισαγγελία της Τεχεράνης για να παρακολουθήσει την υπόθεση του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που κρατείται από την 8η Ιουλίου μαζί με τον συνάδελφό του Μουστάφα Αλεαχμάντ.

«Η ιστορία του ιρανικού κινηματογράφου μαρτυρά τη μόνιμη και ενεργή παρουσία ανεξάρτητων σκηνοθετών, που αγωνίζονται εναντίον της λογοκρισίας και για να εγγυηθούν την επιβίωση αυτής της τέχνης. Ανάμεσά τους, ορισμένοι είδαν να τους απαγορεύεται να γυρίζουν ταινίες, άλλοι εξαναγκάστηκαν να εξοριστούν, ή ρίχτηκαν στην απομόνωση», συνεχίζουν οι δύο κινηματογραφιστές στο κείμενο.

«Είμαστε σκηνοθέτες, ανεξάρτητοι σκηνοθέτες», επιμένουν.

Ο νεορεαλιστής σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ της Βενετίας φέτος με την ταινία του Οι αρκούδες δεν υπάρχουν, κέρδισε Χρυσό Λέοντα το 2000 για την ταινία του Ο Κύκλος, ενώ είχε λάβει βραβείο σεναρίου στις Κάννες το 2018 για τα Τρία Πρόσωπα, τρία χρόνια μετά τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για το φιλμ Ταξί. Για αυτή την τελευταία ταινία είχε επίσης βραβευτεί η ιρανή δικηγόρος Νασρίν Σοτουντέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ