ΚΑΙΡΟΣ

Τσελίκ: Η Άγκυρα θα επιβάλει οπωσδήποτε κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας

Η Τουρκία "θα επιβάλει οπωσδήποτε κυρώσεις" σε βάρος της Ολλανδίας διεμήνυσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, την ώρα που η διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών εταίρων στο ΝΑΤΟ, με επίκεντρο τη διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκές χώρες ενόψει του δημοψηφίσματος, συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιζητά την υποστήριξη των Τούρκων πολιτών στο δημοψήφισμα το οποίο προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του, έχει από την πλευρά του διαμηνύσει ότι η Ολλανδία ενεργεί σαν "δημοκρατία της μπανανίας" και θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της, καθώς απαγόρευσε σε Τούρκους υπουργούς να εκφωνήσουν ομιλίες σε εκδηλώσεις στο Ρότερνταμ. Στην Ολλανδία ζουν σήμερα περίπου 400.000 Τούρκοι. 

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ανατολή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της ολλανδικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του παρέδωσε δύο ρηματικές διακοινώσεις διαμαρτυρίας, που αφορούν την αντιμετώπιση των δύο υπουργών και την κακομεταχείριση τούρκων πολιτών στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν. Με ταξιδιωτική σύσταση η Ολλανδία καλεί τους πολίτες της να βρίσκονται σε εγρήγορση στην Τουρκία. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr