Τσαβούσογλου: Την Τρίτη θα πλεύσει στη Μεσόγειο το Abdulhamit Han

«Στο Αιγαίο θέλουμε μια σταθερή ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, αλλά βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση» ισχυρίστηκε. 

Τον απόπλου του γεωτρητικού σκάφους Abdulhamit Han αύριο Τρίτη στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε επισήμως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.
 
«Αύριο, το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.

«Στο Αιγαίο θέλουμε μια σταθερή ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, αλλά βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση» ισχυρίστηκε. 

«Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι» υποστήριξε. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών. «Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Aυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει… Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας», σημείωσε.

Ο Τσαβούσογλου έστρεψε παράλληλα τα βέλη του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό στο όνομα της αλληλεγγύης να γίνεται όμηρος και να παραδίδεται στα «στείρα συμφέροντα» μελών του εναντίον της Τουρκίας.

«Δεν είναι σωστό η Ε.Ε να είναι όμηρος και να παραδίδεται στα στείρα συμφέροντα κάποιων  των μελών του υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης και αυτό να γίνεται εναντίον της Τουρκίας που είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε και μέλος του ΝΑΤΟ», «οι σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας είναι τόσο στρατηγικές που δεν μπορούν να μειωθούν στα συμφεροντολογικά επίπεδα και στενόμυαλες θέσεις ένα-δυο μελών της Ε.Ε».

Προειδοποίησε μάλιστα τις Βρυξέλλες πως έχει ανάγκη την Τουρκία για την ασφάλειά της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ασφάλεια είναι όπως η αναπνοή. Καταλαβαίνεις την αξία της όταν σου λείψει. Γι αυτό η ασφάλεια της Ευρώπης έχει την ανάγκη της Τουρκίας. Και η Τουρκία έχει την υποχρέωση να συμβάλλει στην ασφάλεια της ηπείρου στην οποία βρίσκεται. Διότι η Τουρκία είναι Ευρώπη. Ως μια ευρωπαϊκή δύναμη, στην δύσκολη στιγμή της Ευρώπης δίνουμε βαρύτητα και πάλι στην Ευρώπη».

Πηγή: skai.gr