Ο εφιάλτης ενός μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος ανέβασε στο κόκκινο την αγωνία στη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Λίγες ώρες μετά το ρωσικό χτύπημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Γηραιά Ήπειρο, η Ευρώπη ανάσανε με ανακούφιση, ωστόσο συνειδητοποίησε ότι για λίγα μέτρα απέφυγε έναν όλεθρο.
Βίντεο από τον σταθμό, η γνησιότητα του οποίου επαληθεύτηκε από το Reuters, έδειχνε βομβαρδισμούς και καπνό να υψώνεται κοντά σε πενταώροφο κτίριο στο συγκρότημα του πυρηνικού σταθμού.
Η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης.
Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.
Πριν από λίγη ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε ότι οι αντιδραστήρες του εργοστασίου είναι ασφαλείς και ότι δεν υπήρξε διαρροή.
Επίσης, δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην Ουκρανία, για να διαπραγματευθεί μία λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν από τον πόλεμο.
«Δήλωσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία ότι είμαι διαθέσιμος να ταξιδέψω στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν» δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στην έδρα της IAEA στην Βιέννη, και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν πρόσκληση για συνάντηση στο Τσερνόμπιλ.
«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη» είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια, κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε Ουκρανούς σαμποτέρ, αποκαλώντας την «αποκρουστική προβοκάτσια».
Σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα καταδίκασε την ρωσική επίθεση, ενώ η πλευρά του Κιέβου μιλά για πυρηνική τρομοκρατία από την Μόσχα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια «καταδεικνύουν την απερισκεψία αυτού του πολέμου και τη σημασία του τερματισμού του και της απόσυρσης όλων των στρατευμάτων της Ρωσίας και της καλής πίστης διπλωματικές προσπάθειες».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «ανεύθυνους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσων Κλεμάν Μπον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει σθεναρή στάση, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία εντείνονται, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθούν οι συνέπειες της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη.
«Μπορεί να δει κάποιος ότι οι επιθέσεις εντείνονται, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και σοβαρό» δήλωσε ο Μπον σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών που είναι αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της ΕΕ στην Αρλ της νότιας Γαλλίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι -ο οποίος είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν- κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία» λέγοντας ότι ήθελε να «επαναληφθεί η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ».
«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία» κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι.
Μάλιστα, είπε ότι την χθεσινή νύχτα θα μπορούσε να σταματήσει την ιστορία της Ουκρανίας και της Ευρώπης.
Ο Oυκρανός υπουργός Ενέργειας, Χέρμαν Χαλούσενκο, ζήτησε εκ νέου σήμερα την επέμβαση του NATO.
«Γι’ αυτό ζητάμε όχι απλά μια αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα» ανέφερε ο κ. Χαλούσενκο μέσω Facebook.
Τόνισε ότι το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε από ρωσικά άρματα μάχης και αεροσκάφη.
Ο Ουκρανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ και ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα της κυβέρνησης του Κιέβου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.