Τραμπ: Έχω το δικαίωμα να σταματήσω την επιστολική ψήφο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τη Δευτέρα τη ρητορική του κατά της επιστολικής ψήφου, ισχυριζόμενος ότι έχει «δικαίωμα» να εμποδίσει τις πολιτείες να εφαρμόσουν το μέτρο εν μέσω της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενώ έχει «το δικαίωμα» να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για να σταματήσει τις προσπάθειες για επιστολική ψήφο, «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο»

«Αλλά θα δούμε τι θα συμβεί. Θα κάνουμε μήνυση στη Νεβάδα, και αυτό έχει ήδη αντιμετωπιστεί», είπε. «Πιθανότατα θα καταθέσουμε κάτι (μήνυση) αύριο». 

Ο Τραμπ νωρίτερα τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει την πολιτεία της Νεβάδα, αφού το νομοθετικό σώμα της ενέκρινε την Κυριακή νομοσχέδιο για να επιτρέψει την υιοθέτηση του μέτρου της καθολικής επιστολικής ψήφου για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

Ισχυρίζεται ότι η ψήφος δι’ αλληλογραφίας «θα οδηγήσει σε απάτη» και «θα θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τη διαφάνεια των προεδρικών εκλογών». Υποστήριξε τον Ιούνιο ότι ξένες χώρες θα εκτυπώσουν εκατομμύρια ψηφοδέλτια για να παρέμβουν στην αμερικανική εκλογική αναμέτρηση. 

Συνέχισε την κριτική του, λέγοντας ότι εάν η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου υιοθετηθεί ευρέως, θα είναι «μεγάλη ντροπή για τη χώρα μας».
«Χρησιμοποιούν τον COVID για να επιβάλουν την ψήφο δι’ αλληλογραφίας» είπε. 

Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί πάνω από 4,7 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ πάνω από 155.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε πάντως τη Δευτέρα ότι ο αμερικανός πρόεδρος ψεύδεται κατάφωρα σχετικά με την επιστολική ψηφοφορία, για αντιπερισπασμό από τις δικές του αποτυχίες.

Πηγή: skai.gr