Κλείσιμο

Τουσκ: Οι 27 θα μείνουμε ενωμένοι και μετά το Brexit

Μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει, θα παραμείνει συμπαγής και ενωμένη, παρά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εκ μέρους των 27 [υπόλοιπων] ηγετών: Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητά μας ως 27, και βλέπουμε Ευρωπαϊκή Ένωση ως το πλαίσιο για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Τουσκ.

Τόνισε πως οι Βρυξέλλες είναι προετοιμασμένες και για το αρνητικό σενάριο του Brexit. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ιστορικές στιγμές δεν πρέπει να συνοδεύονται από «υστερικές αντιδράσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βιαστικές κινήσεις.

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει δυνατότερο», συμπλήρωσε με νόημα.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει «κανένα νομικό κενό» έως την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Εξήγησε ότι έως εκείνο το σημείο οι κοινοτικοί νόμοι αλλά και οι υποχρεώσεις απέναντι στις Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά στα βρετανικά νησιά.

Η διαδικασία εξόδου από την ενωμένη Ευρώπη θα αρχίσει επίσημα αφότου το Λονδίνο ζητήσει ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, διαδικασία που προβλέπεται ότι μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, ή παραπάνω με ομόφωνη συμφωνία των κρατών-μελών.

Ο κ. Τουσκ συναντήθηκε 11:30 ώρα Ελλάδος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη
Σύνοδος Κορυφής, ενώ πριν τη Σύνοδο, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, θα συναντηθούν εκτάκτως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία το προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit.

Κύριο ζήτημα το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι το αν και πώς η Βρετανία θα βγει από την ενιαία αγορά, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν εκ του μηδενός την εμπορική σχέση τους.

Ενήμερος για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο πλανητάρχης αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον μέσα στις επόμενες ώρες.

Κινητοποιείται το Βερολίνο

Στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ έχει «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε., σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η διαδικασία εξόδου είναι σαφής και θα πρέπει να τηρηθεί, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ψήφος για Brexit θα σημαίνει έξοδο από την κοινή αγορά.

Για «μία κακή ημέρα για την Ευρώπη», έκανε λόγο ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζϊγκμαρ Γκάμπριελ.

Είναι «μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Εν τω μεταξύ, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ανοίγει τις ορέξεις των ευρω-σκεπτικιστών και εθνικιστών της Ευρώπης.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και ο Γκέερτ Βίλντερς του Κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία, ζήτησαν δημοψηφίσματα για έξοδο των χωρών τους από την ενωμένη Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr