Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Ο άγνωστος υποψήφιος πρόεδρος

Κιλιτσντάρογλου

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τον έχουν βαφτίσει «Γκάντι» εξαιτίας της ομοιότητας της εξωτερικής του εμφάνισης με τον Μαχάτμα Γκάντι.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν του μοιάζει καθόλου. Είναι χαμηλών τόνων, ευγενικός και εδώ και πολλά χρόνια παραμένει στη θέση του ηττημένου. Με λίγα λόγια, πρόκειται για το ακριβώς... αντίθετο από τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας.

Είναι 74 ετών και από το 2010 ηγείται του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Για πρώτη φορά εξελέγη το 2002 όταν το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία ενώ, επανεξελέγη βουλευτής το 2007 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CHP.

Όταν ο Ντενίζ Μπαϊκάλ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξαιτίας σκανδάλου - που ξέσπασε όταν το φως της δημοσιότητας είδε ροζ βίντεο με τον ίδιο και σύζυγο βουλευτή - ο Κιλιτσντάρογλου κατέβηκε χωρίς αντίπαλο στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος και εξελέγη πρόεδρος του. Έκτοτε, ωστόσο, μετράει μόνο ήττες και σήμερα ενδέχεται, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, να καταγράψει μία σημαντική νίκη.

Ήρεμη δύναμη

Γεννήθηκε το 1948 στην πόλη Τούντζελι. Είναι το τέταρτο από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του δεν εργαζόταν. Είναι Αλεβίτης, ανήκει δηλαδή σε μία εθνική - θρησκευτική μειονότητα που δεν ακολουθεί κατά γράμμα το Κοράνι και συνδυάζει στοιχεία από τις παραδόσεις των σιιτών και των σούφι. Όπως δηλώνει θέλει να ξεριζώσει το παλιό σύστημα στην Τουρκία φέρνοντας την αλλαγή. Ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά τις δομές του τουρκικού κράτους αφού, όταν αποφοίτησε από την Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Άγκυρας εργάστηκε επί σειρά ετών στο τουρκικό Δημόσιο ενώ, ανέλαβε και τη Γενική Διεύθυνση  του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Στα 13 χρόνια που ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατάφερε να το αλλάξει... σιωπηλά. Ανακάτεψε την τράπουλά του "ψαρεύοντας" πολιτικούς αντίθετων απόψεων και αφετηριών γυρνώντας την πλάτη στους παλιούς μιλιταριστικούς κώδικες του CHP. Άρχισε να δημιουργεί μία βάση προωθημένη με τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες αλλά ανοικτή σε συμμαχίες οι οποίες άρχισαν να αποδεικνύονται σημαντικές για το παρών του.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τον έχουν βαφτίσει «Γκάντι» εξαιτίας της ομοιότητας της εξωτερικής του εμφάνισης με τον Μαχάτμα Γκάντι.

Οι συνεργάτες του όταν μιλούν για εκείνον στέκονται στην ευγένειά του. Όπως εξηγούν, δεν διακόπτει ποτέ τον συνομιλητή του, όταν κάποιος εισέρχεται στο δωμάτιο σηκώνεται από τη θέση του και επιλέγει τη χειραψία ενώ, σε στιγμές άγχους και έντασης διατηρεί την ψυχραιμία του. Ενδεικτικό παράδειγμα των παραπάνω είναι η επίθεση που είχε δεχθεί το 2014 από άνδρα εντός του τουρκικού κοινοβουλίου όταν ετοιμαζόταν να απευθύνει ομιλία σε βουλευτές του.

Ο άνδρας τον γρονθοκόπησε δύο φορές και ο ίδιος προσπαθώντας να επαναφέρει την ηρεμία τόνισε ότι «ο δρόμος προς τη δημοκρατία έχει πολλά εμπόδια». Αντίστοιχα, όταν το 2019 Τούρκοι εθνικιστές είχαν προσπαθήσει να τον λιντσάρουν σε κηδεία στρατιώτη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε ξεκαθαρίσει ότι «αυτά δεν μπορούν να μας σταματήσουν». Λίγες εβδομάδες πριν είχαν προηγηθεί οι δημοτικές εκλογές με τους υποψηφίους του, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, να κερδίζουν τις αναμετρήσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα στερώντας τη νίκη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας από το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το 2017 όσο ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών διώκοντας και φυλακίζοντας όσους ονόμαζε εχθρούς του, ο Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε την προσοχή όλων όταν ξεκίνησε την «Πορεία για  τη Δικαιοσύνη» περπατώντας επί 25 ημέρες, μαζί με οπαδούς του, από την Άγκυρα μέχρι την Κωνσταντινούπολη ζητώντας δικαιοσύνη με αφορμή την καταδίκη βουλευτή του CHP, Ενίς Μπερμπέρογλου.

Ο εκλεκτός των «Έξι»

Ο 74χρονος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας επελέγη ως ο κοινός προεδρικός υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης στη χώρα. Αυτή αποτελείται – πέρα από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα - από τη Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (IYI Parti), τον Τεμέλ Καραμολάογλου από το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP), τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν από το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) και τον Γκιουλτεκίν Ουισάλ από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).  Την ίδια στιγμή, ο Κιλιτσντάρογλου απολαμβάνει και τη στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ενώ ενισχύει τη δημοφιλία του με τους δύο ισχυρούς δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, με τον 52 ετών Εκρέμ Ιμάμογλου – κυρίως – να αποδεικνύεται σε άσσο στο μανίκι του.

Υπόσχεται να βάλει τέλος στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική Ερντογάν, να φέρει τη χώρα πίσω στο δυτικό στρατόπεδο και πρωτίστως να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να επιστρέψει την Τουρκία στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Εξηγεί ότι οι νέοι θέλουν ελευθερία και δημοκρατία, καλεί τον λαό να τον εμπιστευθεί ότι θα είναι ένας κανονικός πρόεδρος και σχηματίζει με τα χέρια του σε κάθε προεκλογική του ομιλία μία καρδιά τονίζοντας ότι «όλα θα πάνε καλά».

Εάν κερδίσει δεν θα έχει όμως, μία εύκολη αποστολή. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι με την πλάτη στον τοίχο. Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός λαός είναι βαθιά διχασμένος ενώ, η συμμαχία του, το Τραπέζι των Έξι, όπως αποκαλείται η συσπειρωμένη αντιπολίτευση, ενώθηκε για να διώξει τον Ερντογάν από την εξουσία αλλά, θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη – παρά τις ιδεολογικές της διαφορές - για να μην επιστρέψει ο «σουλτάνος» ισχυρότερος σε αυτή.

Η ένταση και τα προβλήματα περισσεύουν για τον Κιλιτσντάρογλου ο οποίος μπορεί να ζητεί νίκη από τον πρώτο γύρο όμως η επόμενη ημέρα στην Τουρκία θα κριθεί από την αντίδραση Ερντογάν είτε βρίσκεται στην πλευρά του ηττημένου είτε σε εκείνη του νικητή.

Πηγή: skai.gr