Εκρηκτικό είναι το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία στο «παρά πέντε» της κρίσιμης εκλογής που θα αναδείξει τον Πρόεδρο της χώρας.
Οι παράμετροι που θα καθορίσουν το νικητή, τίθενται στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας ανεξάρτητα από το γεγονός πως η επικράτηση Ερντογάν δίνεται η εντύπωση πως έχει ήδη προεξοφληθεί.
Τα υπάρχοντα δεδομένα, οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές, κρίνουν σε κάθε περίπτωση ως μάλλον απίθανο σενάριο μια ήττα του αφού οι αριθμοί είναι «αμείληκτοι» και μετά το εντυπωσιακό 49.5 % χρειάζεται μονο μισή ποσοστιαία μονάδα για να «κόψει το νήμα» και να επανεκλεγεί πρόεδρος, καταφέρνοντας να αγγίξει το ¼ του αιώνα διακυβέρνησης.
Η διαφορά του Ερντογάν από τον Κιλιτσντάρογλου υπολογίζεται σε δυόμισι εκατομμύρια ψηφοφόρους ενώ 2,8 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες ψήφισαν τον Ογάν ο οποίος τερμάτισε τρίτος και είχε μάλιστα συμμαχήσει μαζί του.
Σε κάθε περίπτωση οι 300.000 περίπου ψηφοφόροι του Ιντσέ δεν μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα ενώ κατά τα άλλα υπάρχουν οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι οι οποίοι απείχαν από την πρώτη προεκλογική μάχη και για αυτούς ενδεχομένως να υπάρχει ένα ερωτηματικό.
Τα φιλοκουρδικά κόμματα της Τουρκίας επιβεβαίωσαν πάντως ότι θα υποστηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής χωρίς να τον κατονομάζουν, μία ημέρα αφότου εξέφρασαν οργή για τη συμφωνία του με ένα ακροδεξιό κόμμα.
Όλα αυτά φυσικά συντελούνται την ίδια ώρα που οι Τούρκοι πολίτες έχουν γίνει κοινωνοί σε ένα πρωτοφανές «κρεσέντο» ακραίας ρητορικής κι οι συζητήσεις μοιάζουν να γίνονται πιο πολωτικές από ποτέ με τους δύο αντίπαλους ηγέτες να εξαπολύουν πρωτοφανείς κατηγορίες εκατέρωθεν και να «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για σχέσεις με τρομοκράτες.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του καταλόγισε δειλία, κατηγορώντας τον, ότι επιχειρεί να εμποδίσει τον προεκλογικό του αγώνα, μπλοκάροντας ακόμα και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων του προς τους δημοσιογράφους.
Ο Κιλιτσντάρογλου μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέφερε επίσης πως ένα από τα πρώτα διατάγματα που θα περάσει, εάν εκλεγεί, θα είναι η μετάδοση αγώνων στην δημόσια τηλεόραση TRT χωρίς συνδρομή.
Σε κάθε περίπτωση, το ζωτικό διακύβευμα της εκλογικής αυτής μάχης κρίνεται όχι μόνο ως προς το ποιος θα ηγηθεί της Τουρκίας, αλλά και ως το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, προς τα πού θα κατευθυνθεί η οικονομία της και ποια μορφή θα έχει η εξωτερική πολιτική της.
Εκλογές στην σκιά του... Δ.Ν.Τ
Η αυριανή κρίσιμη προεδρική εκλογή στην Τουρκία γίνεται εν μέσω μιας σαρωτικής οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει τα όρια αντοχής της τουρκικής κοινωνίας.
Το φάντασμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πλανάται πάνω από τη χώρα, καθώς η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο έχει κατρακυλήσει σε ιστορικό χαμηλό, ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμό 44% και τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεωκοποίας, τα λεγόμενα CDs έχουν φθάσει στα υψη.
Φόβο αισθάνονται και οι αγορές αφού όσοι επενδυτές είχαν απομείνει, εγκαταλείπουν τη χώρα.
Μερίδα αναλυτών μιλά ανοιχτά για ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων το χρηματιστήριο έχει χάσει 200 μονάδες, τα τουρκικά ασφάλιστρα κινδύνου αυξήθηκαν 195 μονάδες βάσης και η λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
Οι αναλύσεις μιλούν για νέα υποτίμηση της λίρας κατά 20-25% αμέσως μετά τη διαφαινόμενη νίκη Ερντογάν γεγονός που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των Τούρκων.
Το ταμείο της χώρας είναι μείον και τα δανεικά από τις Αραβικές χώρες δεν φτάνουν.
Για πολλούς ο «φίλος από τα παλιά» που ακούει στο όνομα ΔΝΤ ετοιμάζει «βαλίτσες επιστροφής».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.