Της Αθηνάς Παπακώστα
Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα για τους Δυτικούς στην Τουρκία καθώς, οι φόβοι για χτυπήματα στη χώρα αυξάνουν. Κατά συνέπεια, η μία μετά την άλλη δυτικές χώρες να επικαλούνται λόγους ασφαλείας και κλείνουν τα προξενεία τους.
Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία. Έχουν περάσει λίγες μονάχα ημέρες από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου από τον Ράσμους Παλουντάν, έναν ακροδεξιό δανο-σουηδό πολιτικό, έξω από την τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Τότε, η οργή Ερντογάν ξεχείλισε το ποτήρι του εκβιασμού (του) που δεν είχε φύγει, όμως, ποτέ από το τραπέζι.
Σήμερα, η στάση του παραμένει το ίδιο αδιάλλακτη. Τον ακούσαμε και χθες να δηλώνει «η Σουηδία ας μην μπει στον κόπο» και προσέθεσε πως «όσο επιτρέπουν να καίνε και να σκίζουν το Κοράνι (...) εμείς δεν θα λέμε ναι στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ». Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, υπογράμμισε ότι η θρησκεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας αναφερόμενος στο μνημόνιο το οποίο συνυπέγραψαν Άγκυρα, Στοκχόλμη και Ελσίνκι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το περασμένο καλοκαίρι.
Αναλυτές σημειώνουν ότι στην προεκλογική Τουρκία ο... προεκλογικός Ερντογάν θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το ζήτημα ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για να δείχνει ισχυρός στο εσωτερικό απέναντι στους «κακούς» δυτικούς που "στηρίζουν", σύμφωνα με το ερντογανικό αφήγημα, τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι όμως και μία στρατηγική κίνηση, σημειώνουν, αυτή του Τούρκου προέδρου που αφορά στη θέση της χώρας του στη διεθνή σκηνή.
Και αυτό γιατί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει φροντίσει να παζαρεύει την ισχύ της Άγκυρας στη Δύση εκμεταλλευόμενος την "ευκαιρία" του πολέμου στην Ουκρανία παίζοντας σε διπλό ταμπλό. Ειδiκότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας του Πούτιν και παράλληλα μπλοκάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη για τη Συμμαχία στιγμή απαξιώνοντάς, όχι μόνο με τις πράξεις αλλά, και με τη ρητορική του, τους δυτικούς του συμμάχους.
Η Δύση εξαιτίας αυτών δυσπιστεί και έχει θυμώσει κατά εκείνου που σε θεωρητικό επίπεδο, τουλάχιστον, παραμένει σύμμαχός της. Κατά συνέπεια, το κλείσιμο μέχρι νεοτέρας των προξενείων και οι προειδοποιήσεις των πολιτών τους με ταξιδιωτικές οδηγίες είναι η έκφραση αυτού του συλλογικού της θυμού. Μέχρι στιγμής, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βρετανία κλείνουν τα προξενεία τους ενώ, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Βέλγιο εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες.
Για τον Τούρκο πρόεδρο η χώρα του, την οποία μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης, ελέγχει απόλυτα, είναι ισχυρή και η Δύση δεν μπορεί να την αγνοήσει ως παίκτη ούτε εμπορικά αλλά ούτε και γεωπολιτικά. Ο ίδιος ίσως να θεωρεί ότι... υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές, όπως είναι η Κίνα, το Ιράν ή ακόμη και η Ρωσία για να παίζει, να συζητά, να διαπραγματεύεται και να κερδίζει. Προς το παρόν, πάντως, όσο βρίσκεται ο ίδιος σε... διπλωματική καραντίνα δυσανασχετεί με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον συνδέει το πρόγραμμα των F-16 με την υπόθεση της Σουηδίας.
Ο σύμβουλός του Ιμπραχίμ Καλίν κάλεσε να αποσυνδεθεί το θέμα προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα θα στραφεί αλλού για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών. Όμως, από την Ουάσιγκτον ήρθε ηχηρή απάντηση με τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν να προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις εάν συνεχίσει την ίδια τακτική.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.