Τουρκία: Ποιός είναι ο Οσμάν Καβαλά που έγινε στόχος του Ερντογάν

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ότι «επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας», εκτίει σήμερα την 1.000ή ημέρα στην φυλακή χωρίς καν να έχει καταδικασθεί.

Ο τούρκος μαικήνας παραμένει φυλακισμένος παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου τον Φεβρουάριο για την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

«Εχουμε 1.000 ημέρες βιασμού της ζωής μας. Η μητέρα του συζύγου μου έχει περάσει τα 90 και δεν ξέρει αν θα μπορέσει μια μέρα να ξαναδεί τον γιο της», δήλωσε η σύζυγος του Οσμάν Καβαλά Αϊσέ Μπουγκρά κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου στο Σάββατο.

Ο Οσμάν Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά του Ερντογάν, που τότε ήταν πρωθυπουργός.

Παρά την απαλλαγή του τον Φεβρουάριο, δεν αποφυλακίσθηκε διότι αμέσως ετέθη υπό κράτησιν στο πλαίσιο άλλης έρευνας που συνδέεται με την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016.

Οι υποστηρικτές του πραγματοποιούν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό το hashtag #freeOsmanKavala.

Ο δικηγόρος του Ιλκάν Κογιουντσού διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να στηρίζει τις κατηγορίες κατά του πελάτη του.

Ο Οσμάν Καβαλά είναι γνωστός για την υποστήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων υπέρ ενός διαλόγου για την ειρήνη, κυρίως στα θέματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, του Κουρδικού και της αρμενοτουρκικής συμφιλίωσης.

Ταπεινόφρων αλλά πεισματάρης, ευγενής αλλά ευθύς, ηγετικός αλλά ποτέ αλαζονικός

Γεννημένος το 1957 στο Παρίσι, ο Οσμάν Καβαλά ακολούθησε σπουδές Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ πριν αναλάβει τη ηνία της οικογενειακής επιχείρησης μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1982. Ομως , σταδιακά αφιερώθηκε στον εκδοτικό τομέα, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Το 1982, ιδρύει τον εκδοτικό οίκο Iletisim, σήμερα έναν από τους εγκυρότερους της χώρας, ο οποίος εκδίδει βιβλία και περιοδικά αφιερωμένα στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Το Ιδρυμα Anadolu Kültür, που ίδρυσε το 2002, επιτρέπει στην τουρκική κοινωνία να συζητήσει δύσκολα θέματα όπως η αρμενική γενοκτονία, μέσω πολιτιστικών προγραμμάτων.

Ταπεινόφρων αλλά πεισματάρης, ευγενής αλλά ευθύς, ηγετικός αλλά ποτέ αλαζονικός: με τις λέξεις αυτές τον περιγράφουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

«Δεν ξέρω πόσες φορές μετέφερα μαζί του καρέκλες κατά την προετοιμασία των εγκαινίων μιας έκθεσης», δηλώνει η Ασένα Γκιουνάλ, διευθύντρια του Anadolu Kültür.

Για την υποδοχή εκθέσεων ο Οσμάν Καβαλά μετέτρεψε μια πρώην αποθήκη καπνού που κληρονόμησε σε πολιτιστικό κέντρο που σήμερα ονομάζεται Ντεπό.

«Δεν τον είδα ποτέ να απορρίπτει κάποιον που ερχόταν με μία ενδιαφέρουσα ιδέα, είτε στον λογοτεχνικό είτε στον κινηματογραφικό τομέα», λέει η Ασένα Γκιουνάλ.

«Κόκκινος δισεκατομμυριούχος»

Η φυλάκισή του τον μετέτρεψε σε σύμβολο της καταστολής κατά της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, που συνοδεύτηκε από μαζικές διώξεις.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Οσμάν Καβαλά εργάσθηκε για μία «καλύτερη Τουρκία», χωρίς διακρίσεις, σε μία στιγμή που η τουρκική κοινωνία παραμένει πολωμένη απέναντι σε καυτά θέματα όπως ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους ή το κουρδικό ζήτημα.

«Πιστεύω ότι ο Οσμάν εκτιμούσε πάντοτε την αξία των πρωτοβουλιών των πολιτών για το κοινό καλό», δηλώνει η Εμμα Σίνκλερ-Γουέμπ, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch. «Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα πραξικόπημα. Είναι εξοργιστικό να γίνεται στόχος σε ένα ακατανόητο πολιτικό παιγνίδι».

Η επιλογή του Οσμάν Καβαλά να αφιερωθεί σε ακανθώδη ζητήματα, αντί να διάγει απλώς μία άνετη ζωή, του δίνουν ένα προφίλ που έχει τροφοδοτήσει σειρά θεωριών συνωμοσίας.

Ο τουρκικός κυβερνητικός Τύπος του έχει δώσει το προσωνύμιο «κόκκινος δισεκατομμυριούχος», συγκρίνοντάς τον με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, που αποτελεί στόχο πολλών αυταρχικών ηγετών στον κόσμο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως επιτεθεί εναντίον του κατηγορώντας τον ότι είναι ο εκπρόσωπος του Σόρος στην Τουρκία» και ότι «χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες».

Ο Οσμάν Καβαλά «υπήρξε πάντοτε εξαιρετικά μετρημένος και σωστός», δηλώνει ο Αντριου Γκάρντενερ, της Διεθνούς Αμνηστίας. «Στον αντίποδα της παράλογης εικόνας που δίνουν γι΄αυτόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ