Κλείσιμο

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρωσίας- Ουκρανίας- Τουρκίας για το «ξεμπλοκάρισμα» των εξαγωγών σιτηρών

Οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των τριών χωρών, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, κράτησαν περίπου 3,5 ώρες.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, που αφορούσαν το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των τριών χωρών, παρουσία εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών, κράτησαν περίπου 3,5 ώρες.

Καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, η Ουκρανία βρίσκεται «δύο βήματα μακριά» από τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές. 

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το σχέδιο που επρόκειτο να συζητηθεί προβλέπει ότι ουκρανικά πλοία θα οδηγούν φορτηγά εντός και εκτός των λιμένων που έχουν ναρκοθετηθεί· η Ρωσία θα κηρύσσει κατάπαυση του πυρός για τη μετακίνηση των πλοίων· και ότι η Τουρκία –με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών– θα επιθεωρεί τα φορτηγά, ώστε να καθησυχαστούν οι ρωσικές ανησυχίες για τη λαθραία μεταφορά όπλων.

Η Ουκρανία εξάλλου σημείωνε πως οι εξαγωγές σιτηρών αυξάνονται παρά τον αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς ορισμένα πλοία της κινούνται πλέον μέσω Δούναβη.

Σημείωνεται ότι τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία είναι μείζονες προμηθευτές σιτηρών σε διεθνές επίπεδο. Η Ρωσία είναι επίσης στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εξαγωγές λιπασμάτων, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός καλαμποκιού και ηλιελαίου.

Η ρωσική στρατιωτική εισβολή και ο ναυτικός αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα ουσιαστικά ανέστειλαν τις εξαγωγές, έχουν αποκλείσει δεκάδες πλοία και πάνω από 20 τόνους σιτηρών σε σιλό στην Οδησσό.

Η προσεχής σοδειά διατρέχει επίσης κίνδυνο, καθώς η Ουκρανία έχει έλλειψη αποθηκευτικών χώρων λόγω της διακοπής των εξαγωγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ