Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε σήμερα απρόσμενα τα επιτόκια κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (200 μονάδες βάσης) στο 10,25%, για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, μετά τα αλλεπάλληλα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ που κατέγραφε η λίρα και τη διατήρηση του πληθωρισμού σε διψήφια ποσοστά, μεταδίδει το Reuters.
Η λίρα έχει υποχωρήσει 23% έναντι του δολαρίου φέτος, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας, των υψηλού κόστους κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος και της αύξησης της ζήτησης σκληρών νομισμάτων από τους Τούρκους. Η κεντρική τράπεζα - η οποία αναμενόταν ευρύτερα να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της - ανέφερε ότι η γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας από το αρχικό σοκ του κορονοϊού κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. «Ο πληθωρισμός ακολούθησε μία υψηλότερη από την προβλεπόμενη διαδρομή», σημείωσε. «Τα μέτρα σύσφιξης που λαμβάνονται από τον Αύγουστο πρέπει να ενισχυθούν για να περιορίσουν τις πληθωριστικές προσδοκίες (και) να αποκαταστήσουν τη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού», πρόσθεσε, υπονοώντας τις πρόσφατες κινήσεις της για σύσφιξη της προσφοράς χρήματος «από την πίσω πόρτα». Μόνο τρεις από τους 17 οικονομολόγους που είχαν ρωτηθεί από το Reuters είχαν προβλέψει ότι η κεντρική τράπεζα θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της σήμερα, εν μέρει λόγω της αισθανόμενης πίεσης από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στήριξη της οικονομίας.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 7,56 λιρών ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση για την αύξηση του επιτοκίου από περίπου 7,71 λίρες πριν, ενώ στις 14.15 (ώρα Ελλάδας) διαμορφωνόταν στις 7,6350 λίρες, κάνοντας το ισχυρότερο ενδοσυνεδριακό ράλι εδώ και περίπου ένα μήνα. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας παραμένει χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο 11,77% τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια (μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) να είναι αρνητικά για τις καταθέσεις σε λίρα.
Η κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει το επιτόκιο της για ρέπος μίας εβδομάδας σταθερό στο 8,25% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της μετά από έναν σχεδόν ετήσιο κύκλο επιθετικής μείωσής του από το 24%. Καθώς η λίρα υποχωρούσε τους δύο τελευταίους μήνες, η τράπεζα κατέφυγε σε μέτρα «από την πίσω πόρτα» που αύξησαν το σταθμισμένο μέσο κόστος χρηματοδότησης στο 10,65% την Τετάρτη από το χαμηλό επίπεδο του 7,34% στις 16 Ιουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.