ΚΑΙΡΟΣ

Μεγάλη φωτιά στο Τσανάκαλε της Τουρκίας για δεύτερη μέρα – Κινδυνεύουν πόλεις - Ανοιγοκλείνουν τα Δαρδανέλια (βίντεο)

Συνολικά 1.251 άνθρωποι από εννέα χωριά καθώς και από μια πανεπιστημιούπολη αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή

Μεγάλη δασική πυρκαγιά καίει για δεύτερη μέρα σήμερα στην επαρχία Τσανάκαλε στη βορειοδυτική Τουρκία, με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί χωριά, οι φλόγες να απειλούν πόλεις και να εμποδίζεται η διεύλευση των πλοίων στα στενά των Δαρδανελίων. 

Η δασική πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε έκταση 15.000 στρεμμάτων, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασών.

Συνολικά 1.251 άνθρωποι από εννέα χωριά καθώς και από μια πανεπιστημιούπολη αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας. 

Από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί εννέα σπίτια και περίπου 10 βουστάσια, με αποτέλεσμα να καούν περίπου 90 ζώα.

Ανοιγοκλείνουν τα Δαρδανέλια

Η θαλάσσια κυκλοφορία στα στενά των Δαρδανελίων στη θάλασσα του Μαρμαρά από εχθές το βράδυ γίνεται μετ΄ εμποδίων.

Σήμερα το πρωί έκλεισαν για δεύτερη φορα και προς τις δύο κατευθύνσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν τα 8 αεροπλάνα και τα 26 ελικόπτερα που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και τα οποία ανεφοδιάζονται με νερό από την περιοχή, εξήγησε ο υπουργός Ιμπραχίμ Γιουμακλί.

Η ένταση των ανέμων, οι οποίοι χθες Τρίτη έπνεαν με ταχύτητα που έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης, σήμερα το πρωί έχει μειωθεί. Όμως οι αρχές φοβούνται ότι θα ενισχυθούν εκ νέου το απόγευμα και θα φτάσουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.

Η Τουρκία προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τα μέσα πυρόσβεσης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το 2021 τις νότιες και δυτικές ακτές της. Τότε είχαν καεί περισσότερα από 2.000.000 στρέμματα δάσους και είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ