ΚΑΙΡΟΣ

«Ηλεκτρική καρέκλα» το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών - Οι εκτιμήσεις των αγορών και τα σχέδια Ερντογάν

Υποτίμηση τουρκικής λίρας, πληθωρισμός, οι προεκλογικές υποσχέσεις και οι αξιολογήσεις συνθέτουν ένα εκρηκτικό οικονομικό μείγμα για τη γειτονική χώρα, μετά την επανεκλογή του «σουλτάνου»

Του Χρυσόστομου Τσούφη

«Σήμερα δεν έχασε κανένας, 85 εκατομμύρια κερδίσαμε ως σύνολο» φώναζε με όση φωνή του είχε απομείνει, ο Ταγίπ Ερντογάν, από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου μπροστά σε 350.000 περίπου αλαλάζοντες οπαδούς του.  

Οι αγορές δεν είδαν το ίδιο μάτι το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Η καταρρέουσα τουρκική λίρα βούτηξε στο 20,1 έναντι του δολαρίου που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Από τις προηγούμενες εκλογές του 2018 έχει χάσει το 80% της αξίας της παρά το γεγονός ότι η απόλυτα ελεγχόμενη από τον Ερντογάν, κεντρική τράπεζας της χώρας «καίει» τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα προκειμένου να συγκρατήσει την πτώση. Για πρώτη φορά από την κρίση του 2001 είναι πλέον αρνητικά και το ρευστό έρχεται από τα πετροδόλαρα των χωρών του Κόλπου, τα Κινεζικά γουάν και τα Ρώσικα ρούβλια. Άγνωστο προς το παρόν με τι μελλοντικά ανταλλάγματα προς τις «φίλιες» αυτές χώρες.  

Ο δρόμος της υποτίμησης δεν έχει τελειώσει. Κοινός τόπος σε όλες τις αναλύσεις είναι ότι θα συνεχιστεί με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι τα Χριστούγεννα 1 δολάριο θα ισοδυναμεί με 29 Τουρκικές λίρες.  

Με νόμισμα σε ελεύθερη πτώση, ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου. Τον Οκτώβριο είχε φτάσει στο ιστορικό υψηλό 85,5%, πλέον βρίσκεται στο 43,6% αλλά ανεπισήμως ξεπερνά το 100% , γι'αυτό και ο Ερντογάν παραδέχθηκε στα επινίκια ότι αποτελεί νούμερο 1 πρόβλημα για τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει.  

Ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 54% ενώ τον Νοέμβριο είχε ξεπεράσει το 102% ακόμη και με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Αρχής η οποία από το 2019 έχει σταματήσει να δημοσιεύει ποιο ποσοστό τους εισοδήματος τους ξοδεύουν οι Τούρκοι πολίτες για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Ανεπίσημες στατιστικές αναφέρουν αύξηση 20% των ανθρώπων που κάθε μέρα μπαίνουν στην ουρά για να πάρουν μια φρατζόλα επιδοτούμενου από τους δήμους Άγκυρας, Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης ψωμιού.  

Περισσότερη ακόμη πίεση στον προϋπολογισμό της Τουρκίας αναμένεται να ασκήσουν και τα προεκλογικά δωράκια Ερντογάν. Ο «πατερούλης» από την Κασίμπασα, αύξησε 45% τους μισθούς στο Δημόσιο, διακήρυξε ότι το φυσικό αέριο θα είναι δωρεάν, υποσχέθηκε την ανέγερση 320.000 κατοικιών σε ένα χρόνο στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές, υποσχέθηκε πρόωρη συνταξιοδότηση σε περίπου 2εκατ εργαζόμενους κι αύξησε τον κατώτατο μισθό 55%. 

Τον Μάρτιο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας ήταν το υψηλότερο από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων, για να δανειστεί η Τουρκία πρέπει να πληρώσει θηριώδη επιτόκια , 16% για 3 μήνες , 9,1% για 10 χρόνια, τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν εκτοξευθεί καθώς οι αγορές θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας σε ποσοστό 11%, οι ξένοι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Το μήνυμα για την Τουρκία είναι ξεκάθαρο «ή αλλάζετε ή βουλιάζετε». Η τρίτη οδός , αυτή του ΔΝΤ, έχει αποκλειστεί από τον ίδιο τον Ερντογάν ο οποίος δεν θέλει να «ξαναγράψει» το κεφάλαιο εκείνο της ιστορίας που τον αναφέρει ως λυτρωτή της τουρκικής οικονομίας από τα δεσμά του Ταμείου.  

Ποιος θα ήθελε να κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών; Και να έχει και τα χέρια δεμένα αφού θα πρέπει να είναι πιστός στα Ερντογανόμικς;  

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ετοιμάζει μια ομάδα με διεθνές κύρος για να αναλάβει τα ηνία της οικονομίας. Ίδωμεν....
 

Πηγή: skai.gr