ΚΑΙΡΟΣ

Τουρκία: Γιατί αλλάζει το κλίμα για την οικονομία της; - Ο άγνωστος «X» και ο Ερντογάν

Ολοένα και πιο αισθητή καθίσταται η αλλαγή κλίματος για την τουρκική οικονομία, καθώς -μετά τη λίρα- σημάδια ανάκαμψης εμφανίζουν και τα κρατικά ομόλογα, τα οποία προσελκύουν μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών.

Για παράδειγμα, επενδυτικά funds, όπως τα Pacific Investment Management, Amundi και UBS, έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν υπέρ του τουρκικού χρέους, καθώς η πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου από 10,25% σε 16% φαίνεται ότι «ρίχνει» τον πληθωρισμό και επιταχύνει την ανάπτυξη.

Η παραπάνω τάση διαμορφώνεται μόλις λίγους μήνες (Νοέμβριος) μετά το μαζικό sell-off στα τουρκικά assets. Από τότε, βέβαια, το κλίμα έχει αλλάξει άρδην, κάτι στο οποίο συνέβαλε σημαντικά η έλευση του Νάσι Αγκμπάλ στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας και η υιοθέτηση ορθόδοξων νομισματικών μέτρων. 

«Overweight» τα επενδυτικά funds

«Νομίζουμε ότι είναι καλή ώρα για να επενδύσεις στην Τουρκία» επισημαίνει ο Πράμολ Ντάβαν, αναλυτής της Pimco για τις αναδυόμενες αγορές. «Οι πολιτικές (νομισματικές) φαίνεται ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Και όσο η Τουρκία ακολουθεί αυτές τις πολιτικές, μπορεί να ωφεληθεί από τις ευνοϊκές συνθήκες των αναδυόμενων αγορών» σπεύδει να προσθέσει.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, οι ξένοι επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, εγχώριου νομίσματος, κατά 3,1 δισ. δολάρια, με το συνολικό μερίδιο τους στο εγχώριο χρέος να ανερχεται στο 4,4%. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο ποσοστό παραμένει αρκετά χαμηλό. Ενδεικτικά, τα εγχώρια ρωσικά ομόλογα βρίσκονται σε ξένα «χέρια» σε ποσοστό 24%, τα νοτιοαφρικανικά ομόλογα σε ποσοστό 30% και τα μεξικανικά σε ποσοστό 48%. 

Όμως, οι προοπτικές είναι ξεκάθαρα καλύτερες πλέον. Amundi και UBS αναβάθμισαν πρόσφατα σε «overweight» τη σύσταση για την Τουρκία, ενώ η Vanguard Asset Management ολοκλήρωσε όλες τις θέσεις σορτ για την τουρκική λίρα, μετά τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων από 15% σε 16%.

«Η Τουρκία έχει αρχίσει να κάνει τα σωστά πράγματα. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις. Αυτά μας καθιστούν ενθουσιασμένους με την τουρκική αγορά» σχολίασε ο Χακάν Ακσόι, αναλυτής της Amundi για τις αναδυόμενες αγορές.

Ο άγνωστος «X»

Πάντως, η παράμετρος, η οποία παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους, αφορά το νούμερο «1» πρόσωπο της γειτονικής χώρας, δηλαδή τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Για πόσο χρονικό διάστημα ο Ερντογάν θα επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια, παρότι ο ίδιος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της μείωσής τους;

«Αυτός είναι ένας κίνδυνος, τον οποίο κανένας δεν μπορεί να προβλέψει. Είναι καλύτερο, επομένως, για τους επενδυτές να παρακολουθούν τα θεμελιώδη μεγέθη της Τουρκίας» σημειώνει ο Ντάβαν από την Pimco.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg