Του Αντώνη Αντζολέτου
Ο τουρκικός αναθεωρητισμός ήρθε για να μείνει τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές τον Ιουνίου του 2023. Τις απαντήσεις έδωσε μια πρόσφατη έρευνα μεγάλου γερμανικού πολιτικού ιδρύματος. Το 56% των Τούρκων πιστεύει ότι ορισμένα εδάφη - πέρα από τα σύνορα της χώρας - τους ανήκουν και παράλληλα το 61% επιθυμεί η κυβέρνηση να δαπανήσει ακόμη περισσότερα χρήματα σε εξοπλισμούς.
Πως είναι δυνατόν ο Ταγίπ Ερντογάν να αψηφήσει τα εθνικιστικά ένστικτα των συμπατριωτών του;
Τη στιγμή, μάλιστα που η συμμαχία του προεδρικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) με τον ακροδεξιό εταίρο της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φυλλορροεί. Η στρατιωτική κινητικότητα και η επιθετική πολιτική στο Αιγαίο ενδεχομένως είναι το «εισιτήριο» που μπορεί να του εξασφαλίσει ακόμα μια θητεία στο παλάτι.
Το ζητούμενο είναι πόσο μακριά είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί. Μπορεί η εικόνα της κυβερνώσας πλειοψηφίας να είναι καλύτερη σε σχέση με δυο μήνες πριν – εξαιτίας κυρίως της ουκρανικής κρίσης – ωστόσο ο προεκλογικός δρόμος για τον Ερντογάν είναι μακρύς.
Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται εναντίον του και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, και η ακροδεξιά ηγέτης, Μεράλ Ακσενέρ, εξακολουθούν δημοσκοπικά να έχουν το πάνω χέρι σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το επόμενο πιο κατάλληλο πρόσωπο για την προεδρία της χώρας. Όσον αφορά στον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ακολουθεί από κοντά τον Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Avrasya είχε δείξει πως αν σήμερα γίνονταν εκλογές και συμμαχούσαν 2-3 κόμματα της αντιπολίτευσης θα κέρδιζαν τη σημερινή κυβερνητική συμμαχία.
Το μεγάλο ζήτημα στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ποιος θα ηγηθεί του αντιπολιτευτικού συνασπισμού για να μονομαχήσει με τον Ερντογάν. Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Σεράγεβο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε συνέντευξή του στο Balkan Insight τόνισε: «Η αντιπολίτευση θα εξετάσει εξονυχιστικά τον προσδιορισμό του καλύτερου προεδρικού υποψηφίου στις εκλογές του 2023».
Μάλιστα συμπλήρωσε πως όταν στηθούν οι κάλπες «η αντιπολίτευση θα θριαμβεύσει». Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή ο Χουλουσί Ακάρ ενδεχομένως να βλέπουν ήδη προς την επόμενη ημέρα μιας και ο Ερντογάν πλησιάζει ήδη τα 70 και η πορεία του είναι μακρά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014, για τρεις συνεχόμενες θητείες, ενώ υπηρέτησε και δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (1994 - 1998). Με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 έγινε ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που εκλέχθηκε από το λαό, μετά τον Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ο Ερντογάν προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ του, στον λίγο χρόνο που απομένει, παίζει για άλλη μια φορά ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Η οικονομία δεν πάει καλά και σύμφωνα με αναλυτές μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να αλλάξει την άσχημη εικόνα με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Θεωρείται σίγουρο πως θα επενδύσει στα γεωπολιτικά. Το έκανε και το 2018 και κέρδισε τις εκλογές εγκαθιστώντας ένα δεσποτικό καθεστώς.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απλώσει και πάλι την βεντάλια των δράσεών του στην ευρύτερη περιοχή. Επιχειρεί να φέρει τον Πούτιν και τον Ζελένσκι στο ίδιο τραπέζι και την ίδια ώρα συνεχίζει τις επιθέσεις κατά των Κούρδων στο Ιράκ και τη Συρία. Μια «κρύο» μια «ζέστη» είναι η τακτική που επαναφέρει στο Αιγαίο.
Είναι χαρακτηριστικό πως την επομένη των 41 υπερπτήσεων και 168 παραβιάσεων κανένα αεροσκάφος της Άγκυρας δεν παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Και βέβαια σε αυτό το σκηνικό που στήνει επιμένει στα fake news κατά της Ελλάδας. «Δυστυχώς η Ελλάδα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες - προσπάθειες. Όπως και την προβοκατόρικη ρητορική. Ενώ εμείς τους λέμε πως είμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αυτοί με πείσμα συνεχίζουν τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.