ΚΑΙΡΟΣ

Τόμας Φρίντμαν: Εντελώς απερίσκεπτο, επικίνδυνο και ανεύθυνο το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν

«Δεν θα μπορούσε το ταξίδι να γίνει σε πιο ακατάλληλη περίοδο», σημείωσε επικριτικά ο διάσημος σχολιογράφος των New York Times

Τους μεγάλους κινδύνους από το «εντελώς απερίσκεπτο, επικίνδυνο και ανεύθυνο», όπως το χαρακτηρίζει, ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, επισημαίνει σε άρθρο του ο διάσημος σχολιογράφος των New York Times Τόμας Φρίντμαν και αναμεταδίδει το kathimerini.gr.

«Τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει από αυτό», σημειώνει ο αρθρογράφος των New York Times και συνεχίζει: «Η Ταϊβάν δεν θα καταστεί πιο ασφαλής ή περισσότερο ευημερούσα λόγω αυτής της καθαρά συμβολικής επίσκεψης». Αντιθέτως, είναι «πολλά» τα «άσχημα» που «θα μπορούσαν να συμβούν»: μεταξύ αυτών ακόμη και το ενδεχόμενο μιας κινεζικής στρατιωτικής απάντησης που θα μπορούσε όμως να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε έμμεσες συγκρούσεις με την Κίνα και τη Ρωσία ταυτόχρονα, δυο δυνάμεις που, όπως υπενθυμίζει ο Φρίντμαν, διαθέτουν και πυρηνικά.

Ο αρθρογράφος των New York Times αναφέρεται, όμως, και στην στάση των Ευρωπαίων. «Εάν νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ – που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο έναν άλλο υπαρξιακό πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία – θα ενωθούν μαζί μας εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για την Ταϊβάν, μια σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από αυτήν την περιττή επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, τότε δεν διαβάζετε σωστά τις διεθνείς εξελίξεις», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, η προτεραιότητα για τη Δύση στην τρέχουσα συγκυρία δεν μπορεί να είναι άλλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην προσπάθειά της μάλιστα να βοηθήσει τους Ουκρανούς ενάντια στη ρωσική εισβολή, η διοίκηση Μπάιντεν πραγματοποίησε μια σειρά από πολύ δύσκολες συναντήσεις το περασμένο διάστημα με την ηγεσία της Κίνας, ζητώντας από το Πεκίνο να μην εισέλθει στη σύγκρουση της Ουκρανίας παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, να είπε προσωπικά στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ότι εάν η Κίνα εισέλθει στον πόλεμο στην Ουκρανία με την πλευρά της Ρωσίας (ενισχύοντας τις ρωσικές δυνάμεις με κινεζικά drones, για παράδειγμα), τότε θα διακινδυνεύσει να χάσει την πρόσβαση στις δύο σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές για τα κινεζικά προϊόντα, που είναι εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, η κινεζική πλευρά όλα δείχνουν πως ανταποκρίθηκε σε αυτό το αμερικανικό αίτημα, καθώς δεν στήριξε στρατιωτικά τους Ρώσους στο ουκρανικό μέτωπο παρά το γεγονός πως η Μόσχα θα ήθελε μια τέτοια κινεζική στήριξη.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο διεθνών εξελίξεων, ο αρθρογράφος των New York Times θεωρεί πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας λόγος η Πελόζι να επισκεφθεί τώρα την Ταϊβάν.

Αντιθέτως, ο Φρίντμαν θεωρεί η χρονική στιγμή για μια τέτοια επίσκεψη δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει. Και σε ιδιωτικές συζητήσεις, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν πολύ περισσότερο για την ηγεσία της Ουκρανίας από ό,τι δείχνουν δημόσια. Υπάρχει βαθιά δυσπιστία ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος των New York Times.

Παράλληλα, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πούτιν μπορεί ακόμη και να κάνει χρήση πυρηνικών εάν δει τις ρωσικές δυνάμεις να χάνουν στο ουκρανικό μέτωπο, όπως αναφέρεται. 

«Ωστόσο, εν μέσω όλων αυτών, εμείς θα διακινδυνεύσουμε μια σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα για την Ταϊβάν λόγω μιας αυθαίρετης, επιπόλαιης επίσκεψης της προέδρου της Βουλής;», διερωτάται ο Τόμας Φρίντμαν, παίρνοντας σαφώς θέση ενάντια σε μια τέτοια επίσκεψη, ενάντια στην οποία έχει άλλωστε πάρει θέση ανοιχτά και η ίδια η διοίκηση Μπάιντεν δια στόματος του ιδίου του προέδρου καθώς και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
Εάν είναι να έρθουμε ως ΗΠΑ σε σύγκρουση με το Πεκίνο, γράφει ο Φρίντμαν, θα πρέπει τουλάχιστον να επιλέξουμε εμείς (σ.σ. οι ΗΠΑ) την στιγμή αυτής της σύγκρουσης και τα κεντρικά ζητήματα γύρω από τα οποία εκείνη θα περιστραφεί.  

Δεν είναι όμως τώρα η ώρα για μια σύγκρουση με την Κίνα, συνεχίζει ο Αμερικανός αρθρογράφος με το βλέμμα στραμμένο στο επερχόμενο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτό το φθινόπωρο, και στην επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία.

Αντιθέτως, επισκεπτόμενη την Ταϊβάν, η Νάνσι Πελόζι θα είναι σαν να δίνει στην πραγματικότητα στον Σι την ευκαιρία να αποσπάσει την προσοχή των ιδίων των Κινέζων από τις ουκ ολίγες αποτυχίες της κινεζικής ηγεσίας που είχαν προηγηθεί: τα προβλήματα που προκάλεσαν η Zero-Covid στρατηγική και τα εξαντλητικά λοκντάουν, την φούσκα των ακινήτων που απειλεί με τραπεζική κρίση κ.ά.

Ακόμη και η ίδια η σημερινή ηγεσία της Ταϊβάν ίσως να μην επιθυμούσε αυτήν την επίσκεψη της Πελόζι τώρα, σύμφωνα με τον Φρίντμαν, καθώς κανείς δεν θέλει να δώσει την αφορμή στο Πεκίνο να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν…

Πηγή: New York Times

Πηγή: skai.gr