ΚΑΙΡΟΣ

Τo ζήτημα της παρένθετης μητρότητας βάζει «φωτιά» στην Ισπανία

Πολιτική θύελλα στην Ισπανία έχει πυροδοτήσει η απόφαση της 68χρονης ηθοποιού, Άνα Ομπρεγκόν, να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Της Αθηνάς Παπακώστα

Πολιτική θύελλα στην Ισπανία έχει πυροδοτήσει η απόφαση της 68χρονης ηθοποιού, Άνα Ομπρεγκόν, να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τέσσερις υπουργοί της ισπανικής κυβέρνησης παίρνουν θέση και οι εκκλήσεις για επανεξέταση της απαγόρευσης της πρακτικής της υποκατάστατης μητρότητας επιστρέφουν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου στη χώρα.

Όλα ξεκίνησαν μία εβδομάδα πριν όταν το περιοδικό ¡Hola! δημοσίευσε φωτογραφία της ηθοποιού, Άνα Ομπρεγκόν, να κρατά χαμογελαστή στην αγκαλιά της τη νεογέννητη κόρη της έξω από μαιευτήριο στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως έγραφε το περιοδικό, η Ομπρεγκόν απέκτησε την κόρη της μέσω παρένθετης, τρία χρόνια αφότου έχασε το μοναχοπαίδι και μοναχογιό της, Αλες Λεκίο, από καρκίνο. Η ίδια η ηθοποιός επιβεβαίωσε την είδηση αναρτώντας στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την εν λόγω φωτογραφία σημειώνοντας: «ένα φως γεμάτο από αγάπη επισκέφθηκε το σκοτάδι μου. Δεν θα είμαι ξανά μόνη. Ζω ξανά».

Η Ισπανία πήρε φωτιά αφού ό,τι ξεκίνησε ως κουτσομπολιό για το τι κάνουν οι celebrities της χώρας γρήγορα εξελίχθηκε σε πολιτικό ντιμπέιτ. «Η παρένθετη μητρότητα είναι μία πρακτική που είναι παράνομη στην Ισπανία. Αναγνωρίζεται ως μορφή βίας κατά των γυναικών», τόνισε η βουλευτής των Podemos και υπουργός Ισότητας της χώρας, Ιρένε Μοντέρο.

Τη θέση αυτή της υπουργού υπερασπίστηκαν και άλλοι υπουργοί τους κυβερνητικού συνασπισμού αλλά από το Σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας. «Τα γυναικεία σώματα δεν πρέπει ούτε να αγοράζονται, ούτε να νοικιάζονται για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες οποιουδήποτε», τόνισε ο υπουργός Προεδρίας, Φελίξ Μπολάνιος ενώ, η υπουργός Προϋπολογισμού, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, σχολίασε ότι πρόκειται «για ακόμη έναν τρόπο εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος».

Το θέμα της εκμίσθωσης των αναπαραγωγικών λειτουργιών της γυναίκας διχάζει παγκοσμίως. Κατ΄αρχάς η εμπορική παρένθετη μητρότητα γίνεται επ' αμοιβή. Αντιθέτως, η αλτρουιστική παρένθετη κύηση γίνεται δίχως το αντάλλαγμα της οικονομικής αποζημίωσης. Οι επικριτές της πρακτικής εξισώνουν και τις δύο μορφές της με την εμπορία ανθρώπων ενώ, τα Ηνωμένα Έθνη την χαρακτηρίζουν ως «πώληση παιδιών υπό τη σκέπη της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται και στην Ιταλία, και στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ωστόσο, ενώ η πρακτική της παρένθετης μητρότητας απαγορεύεται στην Ισπανία, οι Ισπανοί που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και απέκτησαν παιδιά μέσω αυτής δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι πχ με πρόστιμα ή τυχόν ποινές. Την τελευταία δεκαετία μάλιστα γονείς 2.500 παιδιών που γεννήθηκαν μέσω παρένθετης έχουν αναγνωριστεί από το κράτος. Γι' αυτόν τον λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλιστών, Πάτσι Λόπεθ, υπογράμμισε ότι πρέπει η νομοθεσία να τροποποιηθεί εξηγώντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέπεται σε γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους όταν φτάνουν στην Ισπανία σαν να μην έχει συμβεί τίποτε».

Την ίδια στιγμή οργανώσεις όπως η "Son Nuestros Hijos" (σ.σ είναι δικά μας παιδιά) που εκπροσωπεί περισσότερες από 700 οικογένειες που αναζήτησαν παρένθετες σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αντιδρά εξηγώντας ότι «η γυναίκα επιλέγει τα πάντα. Αυτή έχει τον έλεγχο και εκείνη αποφασίζει για το σώμα της». Μάλιστα η εν λόγω οργάνωση επισημαίνει ότι εάν αλλάξει ο νόμος πολλοί εργένηδες, άνδρες ή γυναίκες, άτεκνα ζευγάρια ή ακόμη και πολλά ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί αφού μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης ο μέσος χρόνος για υιοθεσία φτάνει τα 15 χρόνια.

Το θέμα της παρένθετης μητρότητας δεν αποκλείουν αναλυτές να αποτελέσει ένα από τα θέματα της προεκλογικής περιόδου στη χώρα η οποία προετοιμάζεται για τριπλές κάλπες φέτος (δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές). Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι το συντηρητικό κόμμα των Ciudadanos τόνισε ότι θα προσπαθήσει να νομιμοποιήσει την αλτρουιστική πρακτική στη χώρα. Αντιθέτως, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα άλλαξε θέμα συζήτησης τονίζοντας πως «πρέπει να το συζητήσουμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε στην Ισπανία».

Το ντιμπέιτ στη χώρα για την παρένθετη μητρότητα προκύπτει τη στιγμή που η συντηρητική πλειοψηφία της Ιταλίας δήλωσε μία εβδομάδα πριν ότι θα επιδιώξει όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν παιδί μέσω της πρακτικής αυτής να υπόκεινται σε διώξεις. Αντιθέτως στο Ηνωμένο Βασίλειο η συζήτηση είναι υπέρ των γονέων που επιθυμούν να προχωρήσουν μέσω παρένθετης σε τέτοιο βαθμό που υπάρχουν εισηγήσεις να αναγνωρίζονται ως γονείς του παιδιού αμέσως μετά τη γέννησή του.

(Με πληροφορίες από The Guardian, BBC, Associated Press, CNBC)

Πηγή: skai.gr