Της Αθηνάς Παπακώστα
Κατ' ιδίαν συνάντηση είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τρίτης. Το τετ α τετ των δύο ηγετών διήρκησε περισσότερο από το αναμενόμενο με τους δύο να συζητούν επί 75 λεπτά.
Όσοι έχουν μελετήσει προσεκτικά τον πρόεδρο της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια δεν αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι ο Ερντογάν παρέμεινε σιωπηλός απέναντι στον Τζο Μπάιντεν για το ζήτημα εισδοχής της Σουηδίας.
Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προέβη σε σχετική αναφορά «για τη συμφωνία στην οποία φτάσατε χθες», ο Ταγίπ Ερντογάν απλώς δεν είπε τίποτε. Για τους εμπειρότερους η στάση αυτή του Τούρκου προέδρου δεν είναι τυχαία και πρόκειται για μία στρατηγικά ορατή «παράλειψη» του.
Άλλωστε, ο ίδιος δεν προχώρησε σε επίσημες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς τη Δευτέρα όπως έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος, στη συνέχεια, γιόρτασε το «ναι» του Ερντογάν πίνοντας και ένα ποτό στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Αυτό το οποίο φρόντισε να πράξει ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας απέναντί του τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν να δείξει την προθυμία του ώστε οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα να αναπτυχθούν περαιτέρω. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι, «οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν κάτι σαν προθέρμανση, αλλά τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία».
Είναι πλέον γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει την πώληση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και κιτ αναβάθμισης 79 πολεμικών αεροσκαφών στον υφιστάμενο τουρκικό στόλο και - όπως ανακαλύψαμε προχθές - ζητεί και το ξεπάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει τη στήριξή του στην Άγκυρα και για τα δύο ζητήματα σημειώνοντας βεβαίως πως σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται για «συζητήσεις μεταξύ της Τουρκίας και την Ένωσης των 27 Κρατών - Μελών» ξεκαθαρίζοντας ότι «το επίκεντρό μας είναι η Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να ενταθεί στη Συμμαχία».
Για το θέμα των F-16, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας.
Στην ανακοίνωση που ακολούθησε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι και οι δύο συνομιλητές «επαίνεσαν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία των δύο χωρών».
Την ίδια ώρα, ο σταθερός σύμμαχος και φίλος της Αθήνας, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, υπογράμμισε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσει για το εάν θα άρει τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη δυνητική πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.
Όπως εξήγησε, καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά στη στάση του.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο Μενέντεζ υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να «ενισχυθεί η ασφάλεια» της χώρας μας αλλά, και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».
Η Σύνοδος Κορυφής ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα εργασιών και παρά το γεγονός ότι ακόμη η αυλαία δεν έχει πέσει η συζήτηση για όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να υλοποιηθούν, στη συνέχεια, έχει ανοίξει.
Η, κουρασμένη από τα παζάρια Ερντογάν, Δύση για ακόμη μία φορά έκανε το χατίρι σε όσα ζητούσε ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγοντας να κρατήσει την Άγκυρα στο δικό της στρατόπεδο και εκείνος από την πλευρά του έπαιξε όλα του τα χαρτιά ώστε να τη φέρει στα μέτρα του. Και κέρδισε.
Τώρα, αυτό το οποίο πρέπει να απαντηθεί είναι πότε θα συνεδριάσει το τουρκικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της νατοϊκής ένταξης της Σουηδίας.
Θα είναι, άραγε, ο Ερντογάν αυτός που θα μετακινήσει πρώτος το πιόνι σε αυτή την παρτίδα σκάκι ή θα περιμένει πρώτα το Κογκρέσο να συνεδριάσει και να γνωμοδοτήσει υπέρ του τουρκικού αιτήματος για την προμήθεια και αναβάθμιση των F-16 για να προχωρήσει; Και το παζάρι συνεχίζεται.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.