Κλείσιμο

Το σύμπαν διαστέλλεται πολύ ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε

Το σύμπαν διαστέλλεται πολύ ταχύτερα από ό,τι υπολογίζαμε μέχρι πρότινος, σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Το σύμπαν εξαπλώνεται διαρκώς, με συνέπεια οι αποστάσεις ανάμεσα στους γαλαξίες να αυξάνονται ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, από το 2016 κι έπειτα έχουν προκύψει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο πραγματικός ρυθμός διαστολής είναι έως εννέα τοις εκατό μεγαλύτερος σε σχέση με προγενέστερες εκτιμήσεις μας.

Στην πράξη, οι καινούργιες μετρήσεις του Hubble ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο ρυθμός διαστολής του σύμπαντος είναι πράγματι μεγαλύτερος, καθώς συρρικνώνουν την πιθανότητα να έχουμε λαθέψει στις μετρήσεις μας. Η στατιστική πιθανότητα αστοχίας ανέρχεται πλέον σε 1 προς 100.000 ενώ προηγουμένως ήταν 1 προς 3.000.

Με βάση τα καινούργια δεδομένα ο ρυθμός εξάπλωσης του σύμπαντος υπολογίζεται πλέον σε 74,03 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ. Με άλλα λόγια, για κάθε 3,3 εκατομμύρια έτη φωτός που χωρίζουν την Γη από έναν μακρινό γαλαξία, αυτός φαίνεται να κινείται κατά 74 χιλιόμετρα ταχύτερα λόγω της εξάπλωσης του σύμπαντος.

Η αναθεωρημένη σταθερά είναι κατά 9% μεγαλύτερη σε σχέση με τα 67,4 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ που υπολογίζαμε στο παρελθόν, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την ανάλυση του 2016.

infographic showing calculation of universe's expansion rate
Πηγή: NASA

Το ερώτημα πλέον είναι πώς μπορούμε να εξηγήσουμε τον ταχύτερο ρυθμό εξάπλωσης του γιγαντιαίου κόσμου μας.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Μία υποθέτει πως η διαστολή οφείλεται στην αποκαλούμενη «σκοτεινή ενέργεια», η οποία ενδέχεται να προκάλεσε την έναρξη της εξάπλωσης μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, και ίσως την επιτάχυνε μετέπειτα.

Μία άλλη θεωρία αποδίδει την ευθύνη στην σκοτεινή ύλη, η οποία ίσως αλληλεπιδρά πιο δυνατά με την κανονική ύλη από ό,τι υποθέτουμε σήμερα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης