Κλείσιμο

Πεκίνο: Το μεγαλόπνοο «Σχέδιο Μάρσαλ» του Σι Τζινπίνγκ για την κεντρική Ασία

«Ο κόσμος χρειάζεται μια Κεντρική Ασία που να είναι σταθερή, ευημερούσα, αρμονική και καλά συνδεδεμένη», δήλωσε ο Σι.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ παρουσίασε την Παρασκευή (19 Μαΐου) ένα φιλόδοξο σχέδιο για να βοηθήσει να ανέλθει η Κεντρική Ασία στο επόμενο επίπεδο ανάπτυξής της – από την οικοδόμηση δικτύων υποδομών έως την ενίσχυση του εμπορίου – αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις «εξωτερικές παρεμβάσεις».

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αναπτυξιακές στρατηγικές με τα πέντε κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, και να καταβάλει κοινές προσπάθειες για την προώθηση του εκσυγχρονισμού και των έξι χωρών, δήλωσε ο Σι σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας στη βορειοδυτική Κίνα.

«Ο κόσμος χρειάζεται μια Κεντρική Ασία που να είναι σταθερή, ευημερούσα, αρμονική και καλά συνδεδεμένη», δήλωσε ο Σι.

Ταυτόχρονα, οι έξι χώρες θα πρέπει να αντιταχθούν στην «εξωτερική ανάμειξη» στις εσωτερικές υποθέσεις των περιφερειακών χωρών και στις απόπειρες υποκίνησης «έγχρωμων επαναστάσεων», καθώς και να τηρήσουν στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στην τρομοκρατία, τον αυτονομισμό και τον εξτρεμισμό, προειδοποίησε ο Σι.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας να βελτιώσουν την επιβολή του νόμου, την ασφάλεια και την κατασκευή αμυντικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο Σι.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής στην ιστορική πόλη του Δρόμου του Μεταξιού Σιάν έχει παρουσιαστεί από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ως θρίαμβος της περιφερειακής διπλωματίας της Κίνας, με τους ηγέτες του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν να έχουν προηγουμένως υποσχεθεί υποστήριξη στο Πεκίνο και να έχουν υποσχεθεί βαθύτερη διμερή συνεργασία.

Η επίδειξη αλληλεγγύης από τους γείτονες της Κίνας στην Κεντρική Ασία αναμένεται να έρθει σε έντονη αντίθεση με την «αρνητική» εικόνα του Πεκίνου που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα το Σαββατοκύριακο.

Η υψηλού προφίλ έκφραση εμπιστοσύνης από τους γείτονες της Κίνας θα χρησιμεύσει για να αντιμετωπιστούν οι κατηγορίες των ΗΠΑ για την καταναγκαστική διπλωματία του Πεκίνου. Η συγκέντρωση πέντε αρχηγών κρατών από τον Σι σε κινεζικό έδαφος χωρίς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τραβά επίσης φαινομενικά την Κεντρική Ασία πιο κοντά στην κινεζική σφαίρα επιρροής, καθώς η Μόσχα παραμένει επικεντρωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κίνα και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα πρέπει να εμβαθύνουν τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προσφέρουν πάντοτε «σαφή και ισχυρή υποστήριξη» η μία στην άλλη σε θέματα βασικών συμφερόντων, όπως αυτά που αφορούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εθνική αξιοπρέπεια και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, δήλωσε ο Σι. Δεν αναφέρθυηκε, ωστόσο, στην εμπόλεμη Ουκρανία, η οποία, όπως και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, ήταν πρώην σοβιετικό κράτος.

Εμπόριο και επενδύσεις

Η Κίνα θα αναβαθμίσει τις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και θα αυξήσει τον όγκο των διασυνοριακών εμπορευματικών μεταφορών με την περιοχή με ολόπλευρο τρόπο, δήλωσε ο Σι.

Το Πεκίνο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την Κίνα στην Κεντρική Ασία να δημιουργήσουν περισσότερες τοπικές θέσεις εργασίας, θα κατασκευάσει υπερπόντιες αποθήκες στην περιοχή και θα δρομολογήσει μια ειδική σιδηροδρομική υπηρεσία με στόχο την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού με την Κεντρική Ασία, πρόσθεσε.

Το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Κεντρικής Ασίας έφθασε πέρυσι το ρεκόρ των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Καζακστάν να προηγείται με 31 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η Κίνα επιδιώκει βαθύτερους οικονομικούς δεσμούς στην προσπάθειά της για μεγαλύτερη επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.

Στο Σιάν, το Καζακστάν και η Κίνα υπέγραψαν 47 συμφωνίες αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγραψαν οι Astana Times. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης της κατασκευής του κέντρου logistics του Καζακστάν στο ξηρό λιμάνι του Σιάν.

Ο Σι δήλωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή της γραμμής D του αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Κεντρικής Ασίας.

Κάλεσε επίσης την Κίνα και την Κεντρική Ασία να αυξήσουν το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου, να αναπτύξουν την ενεργειακή συνεργασία σε όλες τις βιομηχανικές αλυσίδες και να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της νέας ενέργειας και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Πιο έξω, η Κίνα υποστηρίζει την κατασκευή ενός διεθνούς διαδρόμου μεταφορών που διασχίζει την Κασπία Θάλασσα και η Κίνα θα ενισχύσει την κατασκευή κόμβων μεταφοράς εμπορευματικών τρένων Κίνας-Ευρώπης, δήλωσε ο Σι.

Πηγή: euractiv.gr