Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου
Την δύσκολη εξίσωση που θα κληθεί να λύσει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν την επόμενη ημέρα στη Συρία ανέδειξε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.
Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το συριακό μέτωπο με την εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων τους η Μόσχα αναδεικνύεται στον μοναδικό δυναμικό παίκτη της περιοχής. Κατά την διάρκεια του 8ετούς πολέμου στη Συρία ο Πούτιν αργά αλλά μεθοδικά κατάφερε, εκτός από τον σύμμαχο της, τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, να διατηρήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όλα τα αντιμαχόμενα μέρη, την Τουρκία, τους Κούρδους μαχητές των Λαϊκών Ομάδων Προστασίας (YPG) αλλά και το Ιράν.
Οι αναλυτές ποντάρουν ότι από την ημέρα που ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην βόρεια Συρία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να κοιτάζει περισσότερο προς το μέρος της Μόσχας και να απομακρυνθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη η στροφή 180 μοιρών της Ουάσινγκτον με το «άδειασμα» των Κούρδων έχει κάνει όλους τους συμμάχους της στην περιοχή, δηλαδή Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, να φοβούνται ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στους Αμερικανούς.
Ο Πούτιν έχει δώσει το «πράσινο φως» στην Τουρκία για τις επιχειρήσεις αλλά έχει ζητήσει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, καθώς η Δαμασκός δεν κρύβει ότι θεωρεί τα τουρκικά στρατεύματα εισβολείς στο έδαφος της. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι Κούρδοι προβάλουν σθεναρή αντίσταση στο μέτωπο και οι πολεμικές επιχειρήσεις τραβήξουν επί μακρόν ο Ερντογάν θα στριμωχθεί έναντι του Πούτιν.
Τις προηγούμενες ημέρες ανώνυμα Τούρκοι αξιωματούχοι έλεγαν στα διεθνή ΜΜΕ ότι στόχος τους είναι οι επιχειρήσεις να διαρκέσουν περίπου δύο μήνες ακόμη μέχρι την έναρξη του χειμώνα, καθώς μετά ο καιρός θα δυσχεραίνει πολύ την προέλαση του τουρκικού στρατού.
Το Κρεμλίνο δεν κρύβει ότι προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα στην Συρία και αυτό που θέλει να δει ο Ρώσος πρόεδρος είναι μία συμφωνία μεταξύ της Δαμασκού, των Κούρδων μαχητών αλλά και της Τουρκίας. Μία τέτοια συμφωνία, που θα θεωρηθεί μεγάλη διπλωματική και γεωστρατηγική νίκη για τη Μόσχα, θα ανοίξει τον δρόμο για την δημιουργία Συντάγματος στη Συρία και την διενέργεια εκλογών, όπως επιθυμεί από την πρώτη στιγμή η Ρωσία με την σύμφωνη γνώμη της Τεχεράνης.
Το έργο, όμως, θα είναι δύσκολο. Η συριακή κυβέρνηση έχει επαφές με τους Κούρδους και κατά καιρούς έχει συμπράξει μαζί τους στο πολεμικό μέτωπο αλλά ξεκάθαρα αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία θα προβλέπει αυτονόμηση των κουρδικών περιοχών του βορρά και άρα τεμαχισμό της χώρας. Σε αυτό συμφωνεί και η Τουρκία που απορρίπτει δια ροπάλου οποιαδήποτε συζήτηση για αυτόνομη κουρδική περιοχή στα νότια σύνορα της.
Ωστόσο, και οι τουρκοσυριακές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν ξεχνά ότι με την έναρξη του συριακού εμφυλίου η Άγκυρα τον «άδειασε» μεγαλόπρεπα και ο Ταγίπ Ερντογάν ζητούσε πιο έντονα από κάθε άλλο ηγέτη την εκδίωξη του.
Η Μόσχα, λοιπόν, είναι πιθανό να κληθεί να πείσει την Τουρκία, ακόμη κι αν κερδίσει τη μάχη κατά των Κούρδων, να αποχωρήσει με τα στρατεύματα της με την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει αυτόνομη κουρδική περιοχή. Παράλληλα θα πρέπει και οι Κούρδοι να συμφωνήσουν να ξεχάσουν το όνειρο ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν και να συνεργαστούν με την Δαμασκό. Οι επόμενοι μήνες για το συριακό μέτωπο θα έχουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξαιρετικό ενδιαφέρον για ολόκληρη την περιοχή.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.