Κλείσιμο

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φοβάται «νέα Γάζα» στη Δυτική Όχθη

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να ισχύσει για μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, αλλά μεγάλη ασάφεια περιβάλλει την εφαρμογή της.

Οι νέες ισραηλινές οδηγίες για την είσοδο των ξένων στη Δυτική Όχθη απομονώνουν περισσότερο τους Παλαιστινίους που διαμένουν εκεί, ενώ οι συγκεκριμένες οδηγίες κινδυνεύουν να μετατρέψουν αυτό το κατεχόμενο έδαφος "σε μια νέα Γάζα", δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο νέος κανονισμός εισόδου στη Γάζα (εκτός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προσαρτημένης στο Ισραήλ) που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, για τους ξένους που επιθυμούν να διαμείνουν, να εργαστούν, να προσφέρουν εθελοντική εργασία ή να σπουδάσουν εκεί, καταδικάστηκε έντονα από την ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού αυτού αναβλήθηκε μετά τις προσφυγές ενώπιον της δικαιοσύνης και το Cogat, το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο μια αναθεωρημένη έκδοση αυτών των μέτρων, η οποία επικρίθηκε επίσης έντονα.

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να ισχύσει για μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, αλλά μεγάλη ασάφεια περιβάλλει την εφαρμογή της.

"Καθιστώντας δυσκολότερο για τον κόσμο να περνά χρόνο στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη μετατροπή της Δυτικής Όχθης σε μια άλλη Γάζα όπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι από τον κόσμο εδώ και 15 και πλέον χρόνια", εκτιμά το Παρατηρητήριο σε ανακοίνωση.

"Η πολιτική αυτή σχεδιάστηκε για να αποδυναμώσει τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς που οι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν με τον έξω κόσμο" και απειλεί να απομονώσει περισσότερο του Παλαιστίνιους απομακρύνοντάς τους από τους οικείους τους και την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών", προσθέτει η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967 και επιβάλλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε τον έλεγχο του εδάφους αυτού το 2007.

Μεταξύ των πιο επίμαχων μέτρων του νέου κανονισμού για τη Δυτική Όχθη είναι αυτά που εφαρμόζονται στους ξένους πολίτες που θέλουν να σμίξουν με την Παλαιστίνια ή τον Παλαιστίνιο σύζυγό τους.

Το Ισραήλ μπορεί επίσης να απορρίψει τα αιτήματα για οικογενειακή επανένωση αυτού του είδους, αν αυτά είναι αντίθετα με "οδηγίες πολιτικού επιπέδου".

Οι νέοι περιορισμοί που επιβάλλονται στους ξένους που θέλουν να σπουδάσουν, να διδάξουν, να αναλάβουν φιλανθρωπική δράση στη Δυτική Όχθη "δίνουν στις ισραηλινές στρατιωτικές ευρεία διακριτική ευχέρεια", αποδοκιμάζει το HRW.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, το Cogat δεν απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις για την εφαρμογή των νέων οδηγιών, ούτε για τις επικρίσεις του HRW.

Σχεδόν 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι διαμένουν σήμερα στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν επίσης 475.000 Ισραηλινοί, στους εβραϊκούς οικισμούς --παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο -- οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στο έδαφος αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ