Κλείσιμο

Το Μαυροβούνιο κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικό διακομιστή

«Αυτού του είδους η επίθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μαυροβούνιο και ήταν προετοιμασμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας στους δημοσιογράφους της χώρας.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του Μαυροβουνίου επισήμανε πριν από λίγες ημέρες ότι οι ρωσικές υπηρεσίες έχουν οργανώσει συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικούς διακομιστές της χώρας τουλάχιστον δύο φορές από τις 22 Αυγούστου, επισημαίνοντας πως η χώρα βρίσκεται σε "υβριδικό πόλεμο".

«Συντονισμένες ρωσικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από την κυβερνοεπίθεση. Αυτού του είδους η επίθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Μαυροβούνιο και ήταν προετοιμασμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας στους δημοσιογράφους της χώρας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις 22 Αυγούστου, η κυβέρνηση ανέφερε την πρώτη σειρά κυβερνοεπιθέσεων στον διακομιστή της, αλλά είπε ότι κατάφερε να αποτρέψει οποιαδήποτε ζημιά.

Ο απερχόμενος υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Maras Dukaj υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι ο κυβερνητικός διακομιστής δέχτηκε άλλη μια επίθεση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι αρχές έλαβαν έγκαιρα αμυντικά μέτρα και ορισμένοι διακομιστές τέθηκαν προσωρινά εκτός σύνδεσης. Επιπλέον, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Dritan Abazovic περιέγραψε τις κυβερνοεπιθέσεις ως επικίνδυνες και με πολιτικά κίνητρα. Παράλληλα, συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για μείζον ζήτημα που προέκυψε.

«Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών είναι απολύτως ασφαλή προς το παρόν και όλες οι άμεσες επιθέσεις στην κυβέρνηση και τους θεσμούς της έχουν κατασταλεί... Η πρώτη επίθεση έγινε λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία δυσπιστίας της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα. Προειδοποίησα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση», είπε ο Abazovic.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαυροβουνίου κατέρρευσε στις 19 Αυγούστου, αφού το κοινοβούλιο στήριξε την ψήφο μη εμπιστοσύνης που ζήτησε το κόμμα του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς και μικρότερα κόμματα στον κυβερνών συνασπισμό, επιδεινώνοντας την πολιτική αστάθεια της χώρας.

Ο νυν υπουργός Άμυνας Ράσκο Κόνιεβιτς κάλεσε τις αρχές να διερευνήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις και να  παρουσιάσουν στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Κόνιεβιτς υποστήριξε την πρωτοβουλία μη εμπιστοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 7 Μαρτίου, η Ρωσία πρόσθεσε το Μαυροβούνιο στη λίστα με τα «εχθρικά κράτη», κατηγορώντας το ότι ενήργησε κατά του Κρεμλίνου. Την 1η Μαρτίου, το Μαυροβούνιο είχε υποστηρίξει κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Μόσχας, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε αρκετούς Ρώσους διπλωμάτες persona non grata κατόπιν αιτήματος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Πηγή: skai.gr