Της Αθηνάς Παπακώστα
Για αυταρχισμό κατηγορείται ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την εξέταση ακόμη και της απαγόρευσης της πρόσβασης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως μέσο αποτροπής αναζωπύρωσης ενός νέου κύκλου βίαιων επεισοδίων στη Γαλλία.
Αξιωματούχοι των Ηλυσίων αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης του χθες, Τετάρτη, προσπάθησαν να «μαζέψουν» τις αντιδράσεις τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν απειλούσε με γενικό μπλακ άουτ, αλλά με μία προσωρινή αναστολή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η ιδέα για απαγόρευση της πρόσβασης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προέκυψε αφότου σειρά κυβερνητικών στελεχών της Γαλλίας είχαν κατηγορήσει τους νέους ότι χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για την οργάνωση ταραχών.
«Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, ίσως χρειαστεί (...) να ρυθμιστούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή να αποκλειστούν. Αυτό οπωσδήποτε δεν πρέπει να γίνει εν θερμώ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν απευθυνόμενος στους δημάρχους 241 πόλεων που υπέστησαν καταστροφές την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων μετά το θάνατο 17χρονου από αστυνομικά πυρά.
Οι επικριτές απαντούν ότι τέτοια μέτρα φέρνουν τη Γαλλία στην ίδια μοίρα με εκείνη της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν αλλά και της Βόρειας Κορέας. Την ίδια ώρα, αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση Μακρόν ήδη στοχοποίησε τους γονείς των ανήλικων διαδηλωτών και τώρα συνεχίζει να αναζητά τις αιτίες της κοινωνικής αναταραχής στα λάθος μέρη.
«Πρόκειται για αντιπερισπασμό» τονίζει μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, συνιδρύτρια συλλογικότητας γονέων που κατοικούν σε εργατικές συνοικίες σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «αντί να μιλάμε για το ζήτημα της αστυνομικής βίας, η συζήτηση προσανατολίζεται στην ευθύνη των γονέων και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν, μιλώντας σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης είπε ότι θα συσταθεί διακομματική η οποία θα κληθεί να εξετάσει τροποποίηση του νόμου για την κυβερνοασφάλεια που ήδη συζητείται στο γαλλικό κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις πλατφόρμες να αφαιρέσουν υλικό το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη βία και να άρει το απόρρητο εκείνων που ενδεχομένως παραβιάζουν τον νόμο.
Αυτή τη στιγμή στη μαύρη λίστα της Γαλλίας η οποία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της προστίθεται ένας ακόμη νεκρός.
Πρόκειται για έναν νεαρό 27 ετών ο οποίος φέρεται να χτυπήθηκε από βλήμα τύπου flash-ball το βράδυ του περασμένου Σαββάτου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Μασσαλία. Η εισαγγελία της πόλης έχει ήδη αρχίσει έρευνα προκειμένου να προσδιοριστούν οι συνθήκες θανάτου με τις αρχές να εξετάζουν εάν ο θάνατός του θα μπορούσε να προέλθει από ανακοπή καρδιάς μετά το βίαιο σοκ στο στήθος από το βλήμα.
Κατά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, η βία από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στη Γαλλία αποτελεί ζήτημα προσοχής καθώς, όπως εξήγησε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Βελγίου, τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει βιώσει σοβαρές διαμαρτυρίες είτε αυτές αφορούσαν στο κόστος ζωής, είτε στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν είτε, τώρα, στον θάνατο πολίτη από αστυνομικά πυρά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, τουλάχιστον 3.486 άτομα έχουν συλληφθεί σε οκτώ ημέρες. 12.202 οχήματα και 1.105 κτίρια έχουν πυρποληθεί. 209 αστυνομικά τμήματα έχουν δεχθεί επίθεση και 374 άτομα έχουν δικαστεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου ήδη από την περασμένη Παρασκευή.
Με πληροφορίες από The Guardian
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.