Της Αθηνάς Παπακώστα
Ολοένα και περισσότερα νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο των διαβαθμισμένων εγγράφων των Ηνωμένων Πολιτειών που σχεδόν μία εβδομάδα πριν αποδείχθηκε πως έχουν διαρρεύσει εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα στο Διαδίκτυο από άγνωστη μέχρι στιγμής πηγή με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί, ακόμη, να επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Τι περιλαμβάνουν αυτά τα έγγραφα;
Τα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι απόρρητα και ορισμένα εξ αυτών χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους αλλά αναλυτές κάνουν λόγο για τουλάχιστον εκατό διαβαθμισμένα έγγραφα των ΗΠΑ, τα οποία κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται πληροφορίες για τη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας αλλά και τις θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Προσφέρονται δε πληροφορίες για την έλλειψη πυρομαχικών, για την αδυναμία της ουκρανικής αεράμυνας και την ανεπάρκεια της ουκρανικής εκπαίδευσης ενώ, εκφράζονται και οι αμφιβολίες του Πενταγώνου για την επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης. Αποκαλύπτονται επίσης ισχυρισμοί ότι μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων έδρασαν στη χώρα από κοινού με συναδέλφους τους από τη Λετονία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.
Ταυτόχρονα, εστιάζουν και στις επιχειρησιακές δυνατότητες της Μόσχας παρέχοντας ακόμη και ευαίσθητες πληροφορίες όπως υπό ποιες συνθήκες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. Επιπλέον, επιβεβαιώνουν τη διείσδυση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στον ρωσικό στρατό γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να προειδοποιεί το Κίεβο για επικείμενες επιθέσεις ή ακόμη και να αποκτά ζωτικής σημασίας πληροφορίες για την ισχύ του ρωσικού στρατιωτικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με αναλυτές σε αυτά τα έγγραφα περιλαμβάνονται ακόμη και μέθοδοι συλλογής πληροφοριών από τις Ηνωμένες Πολιτείες που φέρεται να παρακολουθούν στενά πώς αλληλεπιδρούν oι σύμμαχοι και οι εταίροι τους με Μόσχα και Πεκίνο - στοιχεία που υποδεικνύουν κατασκοπεία των ΗΠΑ σε άλλες χώρες και μάλιστα συμμάχους τους.
Σε αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι φέρεται να εκπόνησε σχέδιο για την παραγωγή και αποστολή έως και 40.000 ρουκετών στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, άλλες διαρροές αφορούν σε ισχυρισμούς ότι η Νότια Κορέα φοβόταν μήπως οι ΗΠΑ μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά της στην Ουκρανία καθώς αυτό θα αποτελούσε παραβίαση της πολιτικής της Σεούλ, η οποία έγκειται στο να μην πουλάει κανένα όπλο σε εμπόλεμες χώρες. Ένα άλλο έγγραφο αναφέρει, επίσης, ότι η ηγεσία της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ενθάρρυνε τόσο τα μέλη της υπηρεσίας όσο και απλούς πολίτες να διαδηλώσουν κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ.
Πώς έγινε η διαρροή;
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ενδεχομένως η διαρροή να ξεκίνησε από την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord που χρησιμοποιείται από παίκτες διαδικτυακών παιχνιδιών στις αρχές Μαρτίου. Σε μία από τις ομάδες ανταλλαγής μηνυμάτων οι χρήστες διαφωνούσαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάποια στιγμή φέρεται να έγινε μία ανάρτηση η οποία περιλάμβανε ευαίσθητες πληροφορίες. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές «ταξίδεψαν» και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες μέχρι τις αρχές Απριλίου. Ανάμεσα σε αυτές και η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, βίντεο και φωτογραφιών, Telegram, με τα έγγραφα να διακινούνται σε φιλορωσικά κανάλια επικοινωνίας από στρατιωτικούς μπλόγκερς.
Μέχρι δε τις 7 Απριλίου είχαν πια εμφανιστεί στις δημοφιλείς πλατφόρμες Twitter και Reddit. Ωστόσο, τίποτε σχετικό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών να έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη διαρροή. Από την πλευρά τους, ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα Ασφαλείας υποπτεύονται ότι το πρόσωπο που «έβγαλε τα άπλυτα» των ΗΠΑ στη φόρα δεν αποκλείεται να είναι Αμερικανός πολίτης καθώς ορισμένα έγγραφα είχαν σήμανση «μόνο για ενημέρωση Αμερικανών» χωρίς όμως να αποκλείουν φιλορωσικούς παράγοντες.
Η απάντηση της Ουάσιγκτον
Πρόκειται για τη χειρότερη παραβίαση εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ εδώ και χρόνια και αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί η πηγή του κακού αλλά και να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς.
Το Πεντάγωνο δεν παρέχει καμία απολύτως πληροφορία από την εν εξελίξει έρευνα. Αυτό το οποίο έχει γίνει γνωστό και μεταδίδουν ξένα Μέσα Ενημέρωσης και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι ότι ο αριθμός των προσώπων που συμμετέχουν ή λαμβάνουν ενημερώσεις επί του θέματος έχει περιοριστεί.
Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας, Λόιντ Όστιν και Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκονται στα τηλέφωνα προκειμένου να καθησυχάσουν συμμάχους και εταίρους μετά τη διαρροή. Κανείς δεν επιβεβαιώνει, ούτε όμως διαψεύδει, το περιεχόμενο των εγγράφων. Συνομιλώντας με τους Ουκρανούς ομολόγους τους, εξέφρασαν εκ νέου τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο και υπογράμμισαν πόσο «σοβαρά» αντιμετωπίζει τη διαρροή η Ουάσιγκτον.
«Θα συνεχίσουμε την έρευνα μέχρι να βρούμε την πηγή και να διαπιστώσουμε το μέγεθος της ζημιάς» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Λόιντ Όστιν.
Τι περιμένουμε στη συνέχεια;
Πέρα από απαντήσεις, αναμένουμε ενδεχομένως και νέες αποκαλύψεις εντός των επόμενων ημερών. Ήδη τα νεότερα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αφορούν πχ στη Σερβία που μολονότι δεν δέχθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να δεσμεύθηκε να στείλει όπλα ή να τα έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία, γεγονός το οποίο διαψεύδει το Βελιγράδι. Αντίστοιχα, αργά χθες το βράδυ «βγήκε» ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κρίνει πως ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι αρκετά «πρόθυμος» να εξυπηρετήσει ρωσικά συμφέροντα με το βρετανικό BBC να σημειώνει ότι τα αρχεία δείχνουν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βρισκόταν υπό αμερικανική παρακολούθηση.
Στο Κίεβο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, υπογράμμισε ότι οι διαρροές περιέχουν έναν συνδυασμό αληθινών και ψευδών πληροφοριών για τον ουκρανικό στρατό προσπαθώντας να υποβαθμίσει τον αρνητικό τους αντίκτυπο. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι ο «θησαυρός» των εγγράφων πρέπει να είναι ψευδής χωρίς να αποκλείει προσπάθεια αποπροσανατολισμού της Μόσχας.
Όσο το κουβάρι των αποκαλύψεων ακόμη ξετυλίγεται, ζητούμενο θα παραμένει πότε και πώς θα τελειώσει. Το βέβαιο είναι ότι η Ουάσιγκτον είναι σε πολύ δύσκολη θέση με αναλυτές να διερωτώνται εάν θα μπορούσαν, τα βαπτισμένα από δημοσιογράφους ως Pentagon Leaks, να είναι μονάχα «η κορυφή του παγόβουνου».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.