ΚΑΙΡΟΣ

Το Κίεβο επικρίνει τον Κροάτη πρόεδρο για τη δήλωσή του ότι η Κριμαία δεν θα είναι ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας

Δείτε την ανάρτηση του εκπροσώπου του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επέκρινε σήμερα τον πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς για τη δήλωσή του ότι η Κριμαία δεν θα επιστρέψει ποτέ στον ουκρανικό έλεγχο, χαρακτηρίζοντας το σχόλιό του "απαράδεκτο".

Η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα, αναλύοντας τις αντιρρήσεις του για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από το Ζάγκρεμπ στο Κίεβο, ο Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι είναι "σαφές πως η Κριμαία δεν θα είναι ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας".

"Θεωρούμε απαράδεκτες τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας, ο οποίος ουσιαστικά αμφισβήτησε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Ο Όλεγκ Νικολένκο έγραψε χαρακτηριστικά:
«Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς πιστεύει ότι η Κριμαία δεν θα είναι ποτέ ξανά Ουκρανία. Προειδοποίησε επίσης για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα. Αναρωτιέμαι αν ο Ζόραν Μιλάνοβιτς θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της χώρας του με τέτοια ρητορική τη δεκαετία του 1990 καθώς η Κροατία πάλευε να διατηρήσει την κρατική της υπόσταση; Θα συμφωνούσαν οι ψηφοφόροι του να κλείσουν τα μάτια τους στην κατοχή τμήματος της χώρας τους; Αμφιβάλλω. Υπενθυμίζω ότι λόγω εξωτερικής επιθετικότητας η Κροατία θα μπορούσε να χάσει το ένα τρίτο των εδαφών της. Ωστόσο, χάρη στον ηρωικό αγώνα, οι Κροάτες μπόρεσαν να προστατέψουν την ανεξαρτησία της χώρας τους. Θεωρούμε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας, ο οποίος αμφισβήτησε στην πραγματικότητα την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αντιθέτως, εκτιμούμε ιδιαίτερα και ευχαριστούμε την κροατική κυβέρνηση και τον κροατικό λαό για την αμέριστη υποστήριξή τους προς τους Ουκρανούς στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας».

Δείτε την ανάρτηση:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ