Της Αθηνάς Παπακώστα
Το Κίεβο κέρδισε την υποστήριξη των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας σε ό,τι αφορά στο αίτημά της για την αποστολή F-16 και άλλων μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά όμως τις ισχυρότερες Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γερμανία η αρνητική στάση τους σε αυτό το νέο αίτημα Ζελένσκι δεν έχει αλλάξει.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε σχετικά με το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έστελναν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 στην Ουκρανία απάντησε κατηγορηματικά όχι αλλά, φρόντισε να συμπληρώσει ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία θα συνεχιστούν. Αργότερα και το Ηνωμένο Βασίλειο επεσήμανε ότι η αποστολή δυτικών αεροσκαφών δεν είναι "πρακτική". Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε ότι "τα μαχητικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά προηγμένα και χρειάζονται μήνες για να μάθει κανείς πώς να πετάει".
Το Κιέβο όμως εδώ και έναν χρόνο που ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη έχει μάθει η Δύση να λέει όχι και στη συνέχεια να... υποκύπτει. Από το Παρίσι άλλωστε, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, είπε χαρακτηριστικά ότι "όλα τα είδη βοήθειας αρχικά βρίσκονταν στο στάδιο του όχι (...) Το δεύτερο στάδιο είναι, 'ας μιλήσουμε και ας εξετάσουμε τις τεχνικές πιθανότητες'. Το τρίτο στάδιο είναι, 'ας αρχίσει η εκπαίδευση' και το τέταρτο αφορά στη μεταφορά του εξοπλισμού".
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε σχετικά ότι "εξ ορισμού, τίποτε δεν αποκλείεται" για να παραθέσει, στη συνέχεια, μία σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις που θα άναβαν "πράσινο" για τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης. Για παράδειγμα, ένας από τους όρους του προέδρου της Γαλλίας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και, επομένως, να μην χρησιμοποιηθεί κάποιο μαχητικό αεροσκάφος σε χτύπημα κατά του ρωσικού εδάφους.
Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο αντιτίθεται κατηγορηματικά. Πριν από μερικά 24ωρα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία ενώ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο "διαρκούς πλειοδοσίας" σχετικά με τα οπλικά συστήματα.
Αντιθέτως, η Πολωνία τάσσεται υπέρ ή μάλλον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο. Παρ' όλα αυτά, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, όταν αναφέρθηκε στο θέμα ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο οφείλει να αποτελεί απόφαση του ΝΑΤΟ. Η Βαρσοβία έχει αποδειχθεί σύμμαχος-κλειδί για την Ουκρανία καθώς, τις τελευταίες εβδομάδες, είχε ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο Βερολίνο για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με άρματα μάχης.
Αυτή τη στιγμή, στην προσπάθεια ανάσχεσης της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία επιμένει για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορικής ισχύος της. Ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία πίεσης για τα μαχητικά που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και μάλιστα από την πρώτη στιγμή που Ουάσιγκτον και Βερολίνο επέτρεψαν την προμήθεια του Κιέβου με δυτικά άρματα μάχης. Η Μόσχα όμως έχει υπάρξει ξεκάθαρη προειδοποιώντας, σταθερά, με πυρηνική κλιμάκωση.
Η Δύση, που δεσμεύεται ολοένα και περισσότερο στρατιωτικά στην Ουκρανία, αυτές τις προειδοποιήσεις δεν μπορεί να τις αγνοήσει. Προς το παρόν, επί του θέματος, είναι διχασμένη. Σε αυτή την εσωτερική συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν την ιδέα αποστολής μαχητικών εφικτή και εκείνοι που αντιτίθενται. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που διακρίνουν ότι οι κόκκινες γραμμές των δυτικών στο τέλος ξεθωριάζουν και προειδοποιούν ότι οι κόκκινες γραμμές της Μόσχας παραμένουν ορατές, ακόμη και 11 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι -προς το παρόν- θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των συμμάχων του, η οποία είναι προγραμματισμένη εντός του Φεβρουαρίου και πάλι στο Ράμσταϊν της Γερμανίας. Μέχρι τότε όμως δεν θα χάσει καθόλου χρόνο και θα προσπαθήσει να κερδίσει έδαφος με συμμάχους του τις χώρες της Βαλτικής, επιβεβαιώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο πως η εξασφάλιση των HIMARS και στη συνέχεια των γερμανικών Leopard 2 και των αμερικανικών Abrams ήταν, για εκείνον, μόνο η αρχή.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.