ΚΑΙΡΟΣ

Το Ιράν εκτελεί πολιτικό κρατούμενο

«Ο Αράς Αχμάντι, γνωστός επίσης ως Σαρκότ, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Κομάλα, εκτελέστηκε το πρωί», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι προχώρησαν στην εκτέλεση νεαρού κούρδου αγωνιστή που καταδίκασαν για τον φόνο αστυνομικού, κίνηση που στηλίτευσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για «πολιτικό κρατούμενο».

«Ο Αράς Αχμάντι, γνωστός επίσης ως Σαρκότ, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Κομάλα, εκτελέστηκε το πρωί», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο 29χρονος είχε κατηγορηθεί για τον φόνο αστυνομικού τον Αύγουστο του 2018 στη Ραβανσάρ, πόλη στην επαρχία Κερμανσάχ (δυτικά).

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που παρουσίασε ως την ομολογία του κατηγορούμενου.

Τα βίντεο του είδους καταγγέλλονται ωστόσο από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τονίζουν πως οι υποτιθέμενες ομολογίες των κατηγορούμενων είναι αναγκαστικές και συχνά αποσπώνται με βασανιστήρια.

Ιρανικές ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα στο εξωτερικό σημείωσαν ότι ο νεαρός είχε συλληφθεί στις αρχές του 2021, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει στην Ευρώπη μετά την καταδίκη του για φόνο. Διέψευδε εξαρχής την κατηγορία αυτή.

Ο Αράς Αχμάντι απαγχονίστηκε χθες το πρωί στη φυλακή της Κερμανσάχ, σύμφωνα με χωριστές ανακοινώσεις των οργανώσεων Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, Hengaw, που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων του Ιράν, και Kurdistan Human Rights Network, με έδρα τη Γαλλία.

Η εκτέλεσή του έγινε μυστικά, κατά τις ίδιες οργανώσεις.

Ο ακτιβιστής, διευκρίνισαν, ήταν μέλος του κουρδικού κόμματος Κομάλα, που έχει τεθεί εκτός νόμου και χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τεχεράνη. Η παράταξη διεκδικεί την αυτονομία των περιοχών όπου ζουν οι Κούρδοι στο Ιράν.

Είχε ζήσει στο Ιράκ, όπου έχει τη βάση της η ηγεσία του Κομάλα, προτού να επιστρέψει στο Ιράν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Η εκτέλεση του κούρδου πολιτικού κρατούμενου έγινε χωρίς να έχει προειδοποιηθεί η οικογένειά του και χωρίς να της επιτραπεί να τον δει για τελευταία φορά», σύμφωνα με την IHR.

«Βασανιστήρια»

Το Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Κουρδιστάν τόνισε, επικαλούμενο κοντινά του πρόσωπα, πως ο Αράς Αχμάντι υπέστη «βασανιστήρια για να παραδεχτεί την ενοχή του στις κατηγορίες σε βάρος του» και «έκανε εξαναγκαστική ομολογία».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ, το Ιράν είναι χώρα που κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο ως προς την εφαρμογή της θανατικής ποινής, πίσω μόνο από την Κίνα.

Η Τεχεράνη κατηγορείται πως χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως εργαλείο για την καταστολή τω διαδηλώσεων που ακολούθησαν τον θάνατο στα χέρια της αστυνομίας ηθών της νεαρής κουρδικής καταγωγής Ιρανής Μαχσά Αμινί τη 16η Σεπτεμβρίου.

Τέσσερις άνδρες έχουν εκτελεστεί μέχρι τώρα για «εγκλήματα» που σύμφωνα με τις αρχές διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με την IHR, από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν εκτελεστεί ήδη 87 άνθρωποι στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Αμνηστία κατήγγειλε χθες Τετάρτη πως οι ιρανικές αρχές «εξαφάνισαν» τέσσερις κούρδους αντιφρονούντες που συνδέονται με το Κομάλα και διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο» να περάσουν από δίκες κάθε άλλο παρά δίκαιες, με κατηγορίες που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2022· αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία και τρομοκρατία.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το Ιράν ότι «στερεί από τις οικογένειες και τους συνηγόρους τους πληροφορίες για την τύχη τους και το πού βρίσκονται από τη σύλληψή τους».

Πηγή: skai.gr