Κλείσιμο

Το Ίδρυμα Κλούνεϊ προσέφυγε κατά της Βενεζουέλας, κατηγορώντας την για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε από τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ και τη σύζυγό του, δικηγόρο ειδικευμένη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Κλούνεϊ.

Το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τους αντιφρονούντες μετά το 2014, με αγωγή που κατέθεσε σήμερα στην Αργεντινή.

Το Ίδρυμα λέει ότι λόγω έλλειψης ανταπόκρισης από τις αρχές της Βενεζουέλας, κατέθεσε την αγωγή στην Αργεντινή, μια χώρα που διαθέτει διεθνή δικαιοδοσία και για τον λόγο αυτό μπορεί να ερευνήσει και να διώξει εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια όπου και αν έχουν διαπραχθεί.

Η αγωγή κατατέθηκε εκ μέρους δύο οικογενειών που λένε ότι έπεσαν θύματα των δυνάμεων ασφαλείας σε διαφορετικές περιοχές της Βενεζουέλας, όπου από το 2013 κυβερνά ο Νικολάς Μαδούρο. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει την εξέλιξη αυτήν.

«Μιλάμε για αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια, εξωδικαστικές εκτελέσεις», είπε ο Ιγκνάσιο Χόβτις, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Ίδρυμα Κλούνεϊ. Σημείωσε ότι για νομικούς λόγους αλλά και για λόγους ασφαλείας προτιμά να μην αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της αγωγής.

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε από τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ και τη σύζυγό του, δικηγόρο ειδικευμένη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Κλούνεϊ.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Οι υποθέσεις που εκπροσωπούμε είναι ενδεικτικές εκείνων που καταγράφουμε εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ο Χόβτις.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ερευνά καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. Μια ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατηγόρησε την κυβέρνηση Μαδούρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στο παρελθόν, η δικαιοσύνη της Αργεντινής είχε συμφωνήσει να ερευνήσει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ισπανία και τη Μιανμάρ, γεγονός που ώθησε το Ίδρυμα Κλούνεϊ να καταθέσει την αγωγή στο Μπουένος Άιρες. «Η Αργεντινή είναι μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που εφαρμόζει τη διεθνή δικαιοδοσία. Πιστεύουμε ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή υπόθεση», είπε ο Χόβτις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ