Το google doodle τιμά την Ινουίτ συγγραφέα Mitiarjuk Nappaaluk

Η Καναδή συγγραφέας ήταν περισσότερο γνωστή για το Sanaaq, ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα της γλώσσας των Ινουκτιτούτ

Η Mitiarjuk Attasie Nappaaluk CM (1931–2007) ήταν Καναδή συγγραφέας Inuk. Ήταν περισσότερο γνωστή για το Sanaaq, ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα της γλώσσας των Ινουκτιτούτ.

Mitiarjuk Attasie Nappaaluk

Γεννημένη το 1931 κοντά στο Kangiqsujuaq του Κεμπέκ, η επίσημη εκπαίδευσή της ξεκίνησε μόλις ήταν 20 ετών. Άρχισε να γράφει το μυθιστόρημά της Sanaaq στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν ένας ιεραπόστολος της Oblate στην περιοχή, της ζήτησε να γράψει μερικές προτάσεις στο Inuktitut για να μάθει τη γλώσσα.

αδσαδ

Γραμμένο σε συλλαβές Inuktitut, το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε μόλις το 1984, αλλά γρήγορα έγινε πολιτιστικός λίθος στις κοινότητες Inuit σε όλη την καναδική Αρκτική. Μια γαλλική μετάφραση του μυθιστορήματος δημοσιεύτηκε το 2002 και μια αγγλική έκδοση το 2014.

Η Nappaaluk μετέφρασε επίσης το Ρωμαιοκαθολικό Βιβλίο Προσευχής στα Inuktitut και έγραψε αρκετά βιβλία για την παραδοσιακή γλώσσα και τον πολιτισμό που χρησημοποιήθηκαν στα σχολεία Inuit. Υπηρέτησε στην Επιτροπή Γλωσσών Inuktitut του Nunavik και ήταν σύμβουλος στη Σχολική Επιτροπή Kativik . Ήταν παντρεμένη με τον Naalak Nappaaluk, επίσης γνωστό υποστηρικτή των πολιτιστικών παραδόσεων των Inuit.

Πηγή: skai.gr