Κλείσιμο

Σχεδόν 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Novavax κατά του κορωνοϊού

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Novavax κατά του κορωνοϊού έδειξε πως το σκεύασμα είναι κατά 89,3% αποτελεσματικό έναντι του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποτελεσματικότητα 95,6% έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού και 85,6% έναντι του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους.

Οι δοκιμές έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με την κυβερνητική ομάδα εργασίας για τα εμβόλια, με συμμετοχή 15.000 εθελοντών ενώ στη χώρα είχε αρχίσει να επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη. Το συγκεκριμένο στέλεχος ανιχνεύθηκε σε περισσότερα από τα μισά κρούσματα που εκδηλώθηκαν μεταξύ των εθελοντών.

Ως εκ τούτου, το εμβόλιο της Novavax είναι το πρώτο που συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του έναντι της βρετανικής μετάλλαξης.

Οι εθελοντές ήταν ηλικίας από 18 έως 84 ετών, με το 27% να είναι άνω των 65 ετών.

Σε δοκιμές που έγιναν στη Νότια Αφρική, όπου έχει επικρατήσει το νέο ανησυχητικό στέλεχος, το εμβόλιο βρέθηκε να είναι από 49% έως και 60% αποτελεσματικό.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τα αποτελέσματα των δοκιμών και είπε ότι θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του εμβολίου από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 60 εκ. δόσεις του σκευάσματος της Novavax, οι οποίες θα παρασκευαστούν σε μονάδα στο Στόκτον-ον-Τις της ΒΑ Αγγλίας.

Το εμβόλιο φυλάσσεται σε απλή θερμοκρασία ψυγείου, όπως το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca. Χορηγείται σε δύο δόσεις με τρεις εβδομάδες διαφορά μεταξύ τους.

Με κόστος 16 δολαρίων ανά δόση το εμβόλιο της Novavax είναι πιο ακριβό από της AstraZeneca αλλά φθηνότερο από εκείνα των Pfizer και Moderna.

Οι πρώτες δόσεις στη Βρετανία, εφόσον το σκεύασμα εγκριθεί, αναμένονται το καλοκαίρι.

Το νέο εμβόλιο διαφέρει ως προς τη σύνθεση από τα υπόλοιπα, καθώς αντί να περιέχει γενετικό υλικό του ιού για να αναγνωρίζεται από τον οργανισμό η πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέλθει στα κύτταρα είναι το ίδιο η εν λόγω πρωτεΐνη.

Πηγή: skai.gr