Στο ενδεχόμενη χρήσης πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας αναφέρονται σε εκτενές δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, σχολιάζοντας πως δεν αποκλείεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει χρήση ακόμη και πυρηνικών μικρότερης εμβέλειας.
Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην εφημερίδα, αν και το ρωσικό πολεμικό δόγμα προβλέπει την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια μετακίνησή τους από τους χώρους αποθήκευσης στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν τρία σενάρια, κατά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.
Πρώτον, η Ρωσία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο για σκοπούς επίδειξης δύναμης, πιθανότατα πάνω από θάλασσα, προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία, για να καταστρέψει έναν μεγάλο στρατιωτικό ή πολιτικό στόχο. Εδώ ο κ.Φούτερ σημειώνει ότι αυτό δε μοιάζει να είναι απαραίτητο δεδομένης της σημαντικής δύναμης πυρός που διαθέτει η Ρωσία.
Τέλος, η Ρωσία θα αποτολμούσε ένα χτύπημα με τακτικό πυρηνικό όπλο κατά χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ.
«Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο να γίνεται μόνο αν η Ρωσία θεωρούσε πως το ΝΑΤΟ ετοιμαζόταν για πόλεμο και ότι επίκειτο μια πιθανή ρωσική ήττα. Είτε το χτύπημα ήταν κατά στρατιωτικού είτε κατά πολιτικού στόχου, αυτό δυνητικά θα ήταν το σενάριο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ, Άντριου Φούτερ, ο οποίος ειδικεύεται στα πυρηνικά οπλοστάσια
Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τους Times και δυτικές πηγές ο Ρώσος πρόεδρος έχει δώσει εντολή να μεταφερθεί στον Βόρειο Ατλαντικό ένας αδιευκρίνιστος αριθμός υποβρυχίων, καθένα από τα οποία δύναται να φέρει δεκαέξι βαλλιστικούς πυραύλους.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.