ΚΑΙΡΟΣ

Τι πιστεύει η Κίνα για ένα πιθανό πόλεμο στην Ουκρανία; 

Οι σινορωσικές σχέσεις είναι οι στενότερες εδώ και 70 χρόνια. Και οι δύο χώρες βλέπουν μια παγκόσμια τάξη να αναδιαμορφώνεται μέσα από την αμερικανική κόπωση, δημιουργώντας ευκαιρίες να δοκιμάσουν και να διχάσουν τη δημοκρατική Δύση. Ωστόσο, οι σχέσεις τους απέχουν από το να θεωρηθούν ενιαίο μέτωπο. 

«Η κοινή εχθρότητα προς την Αμερική φέρνει την Κίνα κοντά στη Ρωσία, αλλά (σ.σ η Κίνα) παραμένει προσεκτική» σχολιάζει ο Economist.  

Στην Ουάσιγκτον, σχολιαστές εκτιμούν ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν κοινό ενδιαφέρον για μια ρωσική «ένοπλη περιπέτεια» στην Ουκρανία που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και θα τη βρει ανεπαρκή. Κάποιοι προχωρούν παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να διαπιστώσει ότι μια επίθεση στην Ουκρανία μπορεί να μην έχει συνέπειες, και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να εισβάλει με ασφάλεια στην Ταϊβάν.⁠

Αλλά οι Κινέζοι αναλυτές που ειδικεύονται στα ρωσικά ζητήματα διαφωνούν κάθετα. Για το Πεκίνο, μια ρωσική εισβολή είναι ένα επικίνδυνο «παράπλευρο σόου», όχι ένα παράθυρο σε οποιαδήποτε μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων. 

Οι αμφιβολίες της Κίνας σχετικά με την Ουκρανία αφορούν κυρίως το χρονοδιάγραμμα. Αμερικανικό δίκτυο ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι ο Σι ζήτησε από τον Πούτιν να μην επιτεθεί κατά τη διάρκεια των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, επικαλούμενος διπλωμάτες που δεν κατονομάζονται. Η πρεσβεία της Κίνας στη Μόσχα χαρακτήρισε αυτή την αναφορά «φάρσα και πρόκληση».

Παράλληλα, η Κίνα αποδέχτηκε το αφήγημα που κατηγορούσε τη Δύση για την πρόκληση της κρίσης στην Κριμαία αλλά ουσιαστικά απέφυγε να επιλέξει «στρατόπεδο». Κορυφαίοι διπλωμάτες της επισήμαναν μεν τη δυτική «ξένη παρέμβαση για την πρόκληση της κρίσης», αλλά το Πεκίνο δεν ενέκρινε την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία ή τις στρατιωτικές της ενέργειες στο Ντονμπάς.

Η Κίνα απείχε από τις ψηφοφορίες επί των σημαντικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την Κριμαία, αλλά εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Ομοίως, απέρριψε προφορικά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά επέτρεψε στις κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων κρατικών τραπεζών της χώρας, να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις αυτές για να αποφύγουν την αποκοπή από τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

economist - fpri 

Πηγή: skai.gr