ΚΑΙΡΟΣ

«Φρικτά παράξενη» η ατμόσφαιρα στην πενθούσα Ελλάδα - Τι γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ για την τραγωδία στα Τέμπη

Το BBC στη νεότερη ανταπόκρισή του αναφέρεται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν έξω από τα γραφεία της Hellenic Train μετά από το δυστύχημα, το οποίο πολλοί αντιμετωπίζουν ως κάτι «αναμενόμενο» 

Του Θανάση Γκαβού 

Συνεχίζονται οι ανταποκρίσεις και τα δημοσιεύματα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο απεσταλμένος του Sky News στη Λάρισα περιγράφει τη «γεμάτη θλίψη» εικόνα των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν. «Ένα τόσο συνηθισμένο, καθημερινό πράγμα, η μεταφορά φορτίου από ένα τρένο, φοιτητές να επιστρέφουν από διακοπές. Κι όμως τώρα φορτισμένο με τόση θλίψη», σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Προσθέτει ότι το δυστύχημα φέρνει στο μυαλό πολλές ζοφερές σκέψεις καθώς τα συνεργεία συνεχίζουν νύχτα και μέρα την προσπάθεια εντοπισμού πτωμάτων. Αναφερόμενος στη νυχτερινή επιχείρηση γράφει:

«Είναι ήσυχα και υπάρχει μια αίσθηση αποφασιστικότητας, αλλά υπάρχει επίσης ένα αίσθημα παραίτησης. Κάτι τρομερό συνέβη εδώ και ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η αίσθηση είναι τόσο φρικτά παράξενη, είναι τόσο φωτισμένη η σκηνή έναντι του νυχτερινού ουρανού που θα μπορούσε ακόμα και να είναι κινηματογραφικό σκηνικό. Αλλά, φυσικά, είναι στην πραγματικότητα κάτι απελπιστικό και αποτρόπαιο. Η απόδειξη μιας σύγκρουσης που δε θα έπρεπε να έχει γίνει ποτέ».

Ο ίδιος προσθέτει πως το δυστύχημα δεν προκάλεσε σε όλους έκπληξη, καθώς υπήρχαν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. «Πέφτει η ευθύνη σε ένα άτομο ή είναι το αποτέλεσμα έλλειψης επενδύσεων;» είναι το ερώτημα που μεταφέρει ο απεσταλμένος του Sky News θέλοντας να μεταδώσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα.

Η ανταπόκριση καταλήγει ως εξής: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό που συνέβη εδώ, καμία δικαιολογία για τον όλεθρο που έχει σκορπιστεί σε αυτόν τον αγρό, για τους νεκρούς, για αυτούς που πεθαίνουν και για τους τραυματίες. Δε θα έπρεπε να έχει συμβεί. Η πρόκληση για την Ελλάδα είναι πώς θα διασφαλίσει ότι δε θα συμβεί ποτέ ξανά».

Το BBC στη νεότερη ανταπόκρισή του αναφέρεται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν έξω από τα γραφεία της Hellenic Train μετά από το δυστύχημα, το οποίο πολλοί αντιμετωπίζουν ως κάτι «αναμενόμενο».

Γίνεται, επίσης, αναφορά στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «τραγικού ανθρώπινου λάθους» και στη δέσμευση περί απονομής δικαιοσύνης, καθώς και στην παραίτηση του αρμόδιου υπουργού.

Ο Guardian μεταφέρει τη δήλωση της προέδρου της Δημοκρατίας περί «ανείπωτης τραγωδίας» και την ανάγκη για διαδικασία αναγνώρισης πτωμάτων μέσω δειγμάτων DNA.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας επισημαίνει παράλληλα τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί για τους λόγους που επέτρεψαν το δυστύχημα, με έμφαση στη «δεινή» κατάσταση των ελληνικών σιδηρόδρομων.

«Το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα ήταν μεταξύ μιας σειράς εταιρειών κοινής ωφελείας που ιδιωτικοποιήθηκαν όταν η χτυπημένη από το χρέος χώρα μόλις απέφυγε την οικονομική κατάρρευση πριν από μία δεκαετία. Με το δίκτυο υποχρεωμένο να λειτουργεί με έλλειψη προσωπικού, ανεπαρκείς υποδομές και λίγη αυτόματη σήμανση, αξιωματούχοι στον τομέα μεταφορών προειδοποίησαν ότι ήταν μία καταστροφή που περίμενε να συμβεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι Times αναφέρουν ότι το δυστύχημα αποδίδεται σε λάθος του σταθμάρχη, προσθέτοντας όμως επίσης ότι πολλοί Έλληνες θεωρούν πως ήταν κάτι σχεδόν αναπόφευκτο, με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες έξω από τη Hellenic Train.

Η Telegraph σημειώνει ότι η έρευνα προσπαθεί να διαπιστώσει γιατί η επιβατική αμαξοστοιχία κινούνταν στην αριστερή σιδηροδρομική γραμμή που προορίζεται για συρμούς με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Πηγή: skai.gr