Πρόκειται για την Κινέζα αθλήτρια (και νικήτρια του Ρολάν Γκαρός το 2014) που στις 2 Νοεμβρίου υποστήριξε ότι πριν από τρία χρόνια, είχε αναγκαστική σεξουαλική επαφή με τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Ζανγκ Γκάολι, στο σπίτι του.
Ηδη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις (WTA) Στιβ Σάϊμον, εξέφρασε «ανησυχία» για την ασφάλεια της Σουάϊ Πενγκ, τονίζοντας πως αμφιβάλλει για τις επίσημες πληροφορίες από την Κίνα σχετικά με την αθλήτρια, αναφερόμενος στο επίμαχο mail.
«Η δήλωση που κυκλοφόρησε σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 17/11) από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την Πενγκ, απλώς αυξάνει την ανησυχία μου για την ασφάλεια και για το που βρίσκεται», ανέφερε ο Σάιμον και πρόσθεσε: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Πένγκ έγραψε πραγματικά το email που λάβαμε και ότι θα μπορούσε να εννοεί τις λέξεις που της αποδίδονται».
Το email – φάντασμα…
Μέχρι χθές το βράδυ (17/11), η Πένγκ, δεν έχει δώσει σημεία διαδικτυακής ζωής, δύο εβδομάδες μετά τις καταγγελίες της ότι ο Γκάολι, την είχε εξαναγκάσει να κάνει σεξ μαζί του, πριν την καταστήσει «ερωμένη» του.
Και ξαφνικά χθες το κινεζικό κρατικό κανάλι CGTN «αποκάλυψε» στο Twitter ότι η Πενγκ έστειλε ένα email στη διοίκηση της WTA στα οποία φέρεται να λέει τα εξής:
«Οι πληροφορίες, ειδικά σχετικά με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, είναι ψευδείς. Δεν λείπω ούτε κινδυνεύω. Απλώς ξεκουραζόμουν στο σπίτι, όλα είναι καλά. Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον», φέρεται να έγραψε η Πενγκ.
Why is the cursor visible in this screenshot? Who’s taken that screenshot and when? Who sent it? #China #PengShuai #ZhangGaoli https://t.co/pUQaO4VC2H
— Stephen McDonell (@StephenMcDonell) November 17, 2021
…και ο κέρσορας – μυστήριο
Το περιεχόμενο του email πυροδότησε κατευθείαν καταιγίδα αμφιβολιών για την αυθεντικότητά του: Xρήστες του Twitter, παρατήρησαν ότι ένας κέρσορας ήταν ορατός στο μήνυμά της.
Ως γνωστόν όταν ένα email έχει αποσταλεί, ή ένα έγγραφο του Word ή άλλης εφαρμογής αποθηκευτεί, παύει να φέρει τα όποια σημάδια είχε κατά την ώρα επεξεργασίας του κειμένου.
Οπότε, εύλογα συνεπέραναν οι χρήστες του διαδικτύου, ο κέρσορας που εμφανίστηκε στο δήθεν e-mail της Πενγκ και το οποίο παρουσιάστηκε ως αυθεντικό, μάλλον προδίδει ότι κάποιοι εμφάνισαν ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο οθόνης ως email της Πεγκ. Τα υπόλοιπα ανέλαβε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι…
Στο παρελθόν άλλωστε, το κομμουνιστικό καθεστώς έχει κατηγορηθεί ότι μετέδωσε αναγκαστικές ομολογίες υπόπτων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Το ίδιο κανάλι μάλιστα έχασε πρόσφατα την άδεια να εκπέμπει στο Ηνωμένο Βασίλειο για επειδή μετέδωσε μια δήθεν «εξομολόγηση» Βρετανού πολίτη, που είχε συλληφθεί στην Κίνα.
«Οι τελευταίες δηλώσεις της Σουάϊ Πένγκ, που δημοσιεύονται από δημόσια μέσα ενημέρωσης, δεν πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν», δήλωσε ο Σ. Ουίλιαμ, μέλος της Ένωσης Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας, επισημαίνοντας: «Η κινεζική κυβέρνηση έχει μακρά εμπειρία στην αυθαίρετη κράτηση ατόμων που εμπλέκονται σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις, εμποδίζοντάς τους να μιλούν ελεύθερα και αναγκάζοντάς τους να κάνουν δημόσιες δηλώσεις. Εναπόκειται στην κινεζική κυβέρνηση να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται υπό κράτηση».
Θέλω να μάθω γιατι με υποχρέωνες να κάνω σεξ μαζί σου
Στην επίμαχη ανάρτησή της της 2ας Νοεμβρίου, η 35χρονη Πενγκ ανέφερε ότι αν και δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδείξεις των καταγγελιών της, θέλει να μάθει γιατί ο 75χρονος σήμερα Ζανγκ την ταλαιπώρησε τόσο για πάνω από 10 χρόνια.
«Γιατί συνέχεια ξαναγύριζες, με έπαιρνες σπίτι σου και με υποχρέωνες να κάνω σεξ μαζί σου;» ρωτούσε απευθυνόμενη στον πρώην ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο.
«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο αηδιασμένη ήμουν και πόσες φορές διερωτήθηκα αν είμαι ακόμη άνθρωπος. Αισθανόμουν σαν πτώμα που περπατούσε. Κάθε μέρα υποκρινόμουν, ποιος ήταν ο πραγματικός μου εαυτός;» είχε γράψει η Κινέζα τενίστρια προτού η ανάρτησή της εξαφανιστεί, όπως και η ίδια.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.