Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Χιλιάδες στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα της σορού της Ελισάβετ
Ανανεώνεται συνεχώς η μεγάλη ουρά που έχει σχηματιστεί παράλληλα με τη νότια όχθη του Τάμεση από ανθρώπους που θέλουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη βασίλισσα Ελισάβετ, το φέρετρο της οποίας βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης στο Wesrminster Hall.
Στο μέγιστο μήκος της το βράδυ και τη νύχτα της Τετάρτης η ουρά εκτεινόταν σε περίπου 6 χιλιόμετρα. Μέχρι τώρα οι τελευταίοι στην ουρά χρειάστηκε να περιμένουν για κάτι παραπάνω από έξι ώρες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει επωμιστεί την ευθύνη διαχείρισης της διαδικασίας, έχει προνοήσει για μέγιστο μήκος 16 χιλιομέτρων και αναμονή 36 ωρών.
Διαθέσιμοι είναι 1.000 φροντιστές ανά βάρδια, ώστε να παρέχουν καθοδήγηση και βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται. Καφέ, καντίνες, εστιατόρια, θέατρα και άλλα κτίρια στη διαδρομή παραμένουν ανοιχτά για όποιον χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή να φάει και να πιει κάτι.
Τα αριθμημένα βραχιολάκια που διατίθενται επιτρέπουν σε όλους να επιστρέφουν μετά στη θέση τους στην ουρά.
Όσοι εισέρχονται στο Westminster Hall στέκονται απέναντι από το φέρετρο για λίγα δευτερόλεπτα και υποκλίνονται σιωπηλοί.
Το φέρετρο έχει τοποθετηθεί σε υπερυψωμένο βάθρο. Είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του έχουν εναποτεθεί το Αυτοκρατορικό Στέμμα, η βασιλική σφαίρα και το βασιλικό σκήπτρο.
Ανά 20 λεπτά στρατιώτες από μονάδες που υπηρετούν τον βασιλικό οίκο εναλλάσσονται στις θέσεις παραστατών. Δύο εξ αυτών λιποθύμησαν, με αποτέλεσμα το BBC να διακόψει για λίγο τη διαρκή ζωντανή μετάδοση του λαϊκού προσκυνήματος.
Το προσκύνημα θα συνεχιστεί έως τις 6.30 το πρωί τοπική ώρα τη Δευτέρα. Ωστόσο, η ουρά θα κλείσει όταν οι αρχές εκτιμήσουν ότι όποιος προστεθεί τελευταίος δε θα προλάβει να εισέλθει στο Westminster Hall.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πρόβα για την κηδεία με τιμές κεφαλής κράτους που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Δευτέρας.
Η κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους, με το μεγαλοπρεπές τελετουργικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά τους μονάρχες.
Παρόλα αυτά, έχουν υπάρξει 12 περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτή η μέγιστη τιμή αποφασίστηκε να απονεμηθεί σε Βρετανούς που δεν ήταν γαλαζοαίματοι.
Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν η κηδεία του Ουίνστον Τσώρτσιλ το 1965. Πριν από αυτόν με τιμές αρχηγού κράτους είχαν κηδευτεί μεταξύ άλλων οι Ισάακ Νεύτωνας (1727), λόρδος Νέλσονας (1806, όταν σκοτώθηκε στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ), Δούκας του Ουέλινγκτον (1852, λόγω της νίκης του επί του Ναπολέοντα στο Βατερλό), λόρδος Πάλμερστον (1865) και Ουίλιαμ Γκλάντστοουν (1898).
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.