ΚΑΙΡΟΣ

Τεχνολογία αιχμής made in Θεσσαλονίκη

Ο Παναγιώτης Πάμπαλος και ο Λευτέρης Χατζηπέτρου είναι συνιδρυτές της ΗΑΜ (Home Automation and More), μίας εταιρείας στη Θεσσαλονίκη που ως αντικείμενο έχει τον απομακρυσμένο έλεγχο ηλεκτρικών συσκευών και τη μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας μέσω Διαδικτύου.

Για να το επιτύχουν αυτό, σχεδιάζουν τις δικές τους συσκευές καθώς και το αντίστοιχο λογισμικό, ιστοσελίδα και εφαρμογή για smartphones.

Ο Παναγιώτης και ο Λευτέρης υπήρξαν συμφοιτητές στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από όσο θυμούνται τον εαυτό τους η τεχνολογία αποτελούσε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους και οι απεριόριστες δυνατότητες της τους ενθουσίαζε. Το όλο project ξεκίνησε σαν χόμπι, πιο πολύ για να μάθουν περισσότερα πράγματα γύρω από τον προγραμματισμό μικροεπεξεργαστών, το σχεδιασμό ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, το κόλλημα των ηλεκτρονικών πάνω στη πλακέτα κ.α.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο πρωτότυπό τους. Λειτουργικό αλλά καθόλου πρακτικό, γεμάτο προβλήματα και «άσχημο». Αναζητώντας παρόμοια προϊόντα που υπήρχαν στην αγορά είδαν ότι δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο με αυτό που ήθελαν να δημιουργήσουν. Με γνώμονα αυτό, αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία τους, στη Θεσσαλονίκη, πριν 2 περίπου χρόνια
(Ιούνιος 2016). Ήταν πεπεισμένοι ότι έπρεπε να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους στην Ελλάδα και σίγουροι ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα τα κατάφερναν.




Παράλληλα με την ανάπτυξη των προϊόντων τους, δήλωναν συμμετοχή σε πληθώρα διαγωνισμών και επιταχυντών νεοφυών επιχειρήσεων που τους ενδιέφεραν, έχοντας μάλιστα περάσει 15 μέρες στη Γερμανία για επίδειξη του πρωτότυπού τους. Προσπαθούσαν από την αρχή να βρουν τρόπους
χρηματοδότησης του εγχειρήματος τους, καθώς γνώριζαν ότι οι απαιτήσεις μίας εταιρείας που ασχολείται με το hardware είναι μεγάλες.

Ο κρατικός μηχανισμός έδειξε το νωχελικό του πρόσωπο, καθώς πολλά αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία καταθέσαν αίτηση, είτε δεν έχουν εγκριθεί ακόμα, είτε συνεχώς αναβάλλονται. Επίσης, η αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα αποτελεί τροχοπέδη για ξένους επενδυτές που θέλουν να
χρηματοδοτήσουν μία ελληνική εταιρεία. Αυτό ήταν κάτι που απλά τους πείσμωσε παραπάνω γνωρίζοντας πλέον ότι η επιτυχία θα βασιζόταν εξ ολοκλήρου στα δικά τους χέρια.

Ύστερα από ατελείωτες ώρες δουλειάς, αγωνίας, αποτυχίας και ξενυχτιού, τέλος του πρώτου έτους διέθεσαν στην αγορά την πρώτη τους συσκευή, την HAM DinSwitch. Η συσκευή αυτή τοποθετείται στον ηλεκτρικό πίνακα και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη τον απομακρυσμένο έλεγχο φορτίων, όπως το θερμοσίφωνα, και ταυτόχρονα να μετράει τη κατανάλωση ρεύματος.




Πλέον, ενάμιση χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρείας έχουν τους πρώτους πελάτες τους εντός Ελλάδος ενώ κοιτάνε να επεκτείνουν το πελατολόγιο τους και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή είναι σε διαδικασία παραγωγής των επόμενων συσκευών τους, HAM Plug και HAM LightSwitch.

Πρόκειται για συσκευές ελέγχου και μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας οι οποίες τοποθετούνται πίσω από τη πρίζα σούκο και το διακόπτη φωτός αντίστοιχα.Όλες οι συσκευές της ΗΑΜ επικοινωνούν απευθείας με το Wi-Fi router και ο χρήστης μπορεί να τις ελέγξει ανά πάσα στιγμή μέσω Διαδικτύου. Ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με τις συσκευές του μέσω της ιστοσελίδας, της εφαρμογής για smartphone, με φωνητικές εντολές μέσω Amazon echo και μέσω
του Messenger Chat Bot που έχουν αναπτύξει.

«Στόχος μας είναι να ακούμε τις πραγματικές ανάγκες του χρήστη. Προσπαθούμε συνέχεια να καινοτομούμε καθώς νιώθουμε υποχρέωση προς τους πελάτες μας να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, διευκολύνοντας τη καθημερινότητα του και εξοικονομώντας του χρήματα. Από άποψη λειτουργίας τα προϊόντα μας ανταγωνίζονται επάξια αυτά παγκόσμιων κολοσσών του τομέα και προσπαθούμε συνέχεια να προσθέτουμε καινούριες δυνατότητες πριν τους ανταγωνιστές μας», σημειώνει ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας , ο Παναγιώτης Πάμπαλος.
Πηγή: skai.gr