Το μισό υπουργικό του συμβούλιο στην Λιβύη, όπως φαίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 48 ώρες πριν την συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έχει πυκνές επαφές με ομολόγους του εντός βρετανικού αεροπλανοφόρου.
Ο κος Ακάρ μετέβη στην Σικελία όπου και συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Βρετανία και την Ιταλία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ συνομίλησαν για τις μεταξύ τους σχέσεις, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για το ζήτημα της Λιβύης.
Αμέσως μετά ανακοινώθηκε επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Αμύνης στην Λιβύη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόλις μια ώρα αργότερα ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση πως υπό την Προεδρία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ταξιδεύουν εκεί οι σημαντικότεροι υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς στην Λιβύη μαζί με τον Ακάρ έφτασαν τόσο ο Τσαβούσογλου και ο Σοιλού και ο Καλίν, όσο και ο Διοικητής των τουρκικών Μυστικών Δυνάμεων, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας. Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη. Έχουμε δεσμούς 500 ετών αδελφοσύνης».
Πάντως το ταξίδι στην Λιβύη δεν συνεπάγεται πως η Τουρκία έχει στις επιδιώξεις της το να «πατήσει πόδι» αφού κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει άμεσα.
Στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί η Άγκυρα είναι να δείξει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στις ΗΠΑ πως είναι σε θέση να βοηθήσει αυτές και το ΝΑΤΟ στην απομάκρυνση της επιρροής της Ρωσίας από την περιοχή.
Η Τουρκία έχει υιοθετήσει ανάλογες στρατηγικές με «συμπεριφορά νατοικής χώρας» στο παρελθόν αφενός στο Αφγανιστάν, για την Καμπούλ, κι αφετέρου στην Ουκρανία, αποσκοπώντας να «παίξει θεσμικά».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.