Δέκα υπήκοοι Λιβάνου που είχαν συλληφθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απελευθερώθηκαν προτού συμπληρωθεί ένας μήνας από τον θάνατο συμπατριώτη τους στη φυλακή, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το λιβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών.
Είχαν τεθεί υπό κράτηση τον Μάρτιο από τις αρχές των ΗΑΕ που τους πρόσαψαν σχέσεις με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου, εξήγησε ο Αφίφ Σόμαν, εκπρόσωπος των οικογενειών των Λιβανέζων κρατούμενων στα Εμιράτα.
«Αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά παραμένουν στα ΗΑΕ», διευκρίνισε.
Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το ΥΠΕΞ του Λιβάνου έκανε λόγο περί «αποφυλάκισης δέκα λιβανέζων κρατούμενων που είχαν συλληφθεί στα ΗΑΕ πριν από περίπου δυο μήνες».
Ένας από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν τον Μάρτιο, ο Γάζι Εζεντίν, πέθανε υπό κράτηση στις αρχές Μαΐου, προκαλώντας κατακραυγή από μέρους οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υπόλοιποι «αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις αρνητικές αντιδράσεις και την εκστρατεία στα ΜΜΕ που ακολούθησαν τον θάνατο» του λιβανέζου υπηκόου, σύμφωνα με τον κ. Σόμαν.
Ο Γάζι Εζεντίν, 55 ετών, συνελήφθη την 22η Μαρτίου, δήλωνε προ ημερών στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σίμα Ουάτλινγκ της ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με την ίδια, οι Λιβανέζοι συνελήφθησαν τον Μάρτιο χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Πέθανε υπό κράτηση την 4η Μαΐου, όμως, σύμφωνα με την κυρία Ουάτλινγκ, οι αρχές δεν ενημέρωσαν την οικογένεια παρά πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του, όταν ζήτησαν από γιο του να πάει να τον αναγνωρίσει.
«Φαίνεται σαν οι αρχές των Εμιράτων να προσπαθούν να κρύψουν την πραγματική αιτία του θανάτου και να συγκαλύψουν την υπόθεση», είχε προσθέσει.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Λιβάνου, ο Γάζι Εζεντίν κηδεύτηκε στο Ντουμπάι, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας.
Οι αρχές των ΗΑΕ δεν έχουν κάνει κανένα απολύτως σχόλιο για τον θάνατό του.
Οι υπήκοοι του Λιβάνου που ζουν στις μοναρχίες του Κόλπου βρίσκονται ενίοτε σε διασταυρούμενα πυρά λόγω των εντάσεων στην περιοχή και των μπραντεφέρ ανάμεσα στις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου και το σιιτικό Ιράν, που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ.
Τον Μάιο του 2019, η Διεθνής Αμνηστία είχε κάνει λόγο για επιβολή ποινών φυλάκισης σε τρεις υπηκόους Λιβάνου που κατηγορήθηκαν από τα ΗΑΕ ότι είχαν σχηματίσει «τρομοκρατικό πυρήνα» και «σχεδίαζαν επιθέσεις» κατά διαταγή της Χεζμπολάχ.
Τον Φεβρουάριο του 2021, περίπου δέκα Λιβανέζοι φυλακισμένοι στα Εμιράτα αφέθηκαν ελεύθεροι, έπειτα από προσπάθειες των αρχών του Λιβάνου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.