Συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων: «Εθνική υπερηφάνεια» αν ο Κάρολος επέστρεφε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα

Ο λόρδος ΜακΝάλι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επισήμανε τη νέα δημοσκόπηση που δείχνει πως το 54% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έναντι ποσοστού 16%

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η σκοπιμότητα τροποποίησης του νόμου του 1983 περί Εθνικής Κληρονομιάς, ώστε να επιτρέπεται σε βρετανικά μουσεία να επιστρέφουν εκθέματα στις χώρες προέλευσής τους όταν συντρέχουν λόγοι, συζητήθηκε το απόγευμα στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο.

Ένας παρόμοιος νόμος, του 1963, απαγορεύει στους επιτρόπους διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου να αφαιρούν αντικείμενα από τις συλλογές, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στα οποία υπήρξαν αρκετές αναφορές κατά τη συζήτηση.

Εισηγητής ήταν ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Κάμερον λόρδος Εντ Βέιζι, ο οποίος ανακοίνωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του και επισήμως την τοποθέτησή του, αμισθί, στη θέση του προέδρου του φορέα Parthenon Project, που εργάζεται στη Βρετανία για την επανένωση των Γλυπτών.

Ο Συντηρητικός πολιτικός σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί η ελευθερία στους διοικούντες τα μουσεία να λαμβάνουν αποφάσεις ανά περίπτωση για τον επαναπατρισμό εκθεμάτων, ενδεχομένως με τη σύμπραξη κάποιας ανεξάρτητης επιτροπής. Όπως σημείωσε, η μέχρι τώρα πολιτική της διατήρησης διαφιλονικούμενων αντικειμένων «δεν ήταν επιτυχής».

Απέρριψε δε το επιχείρημα ότι η επιστροφή κάποιων εκθεμάτων θα οδηγήσει στο άλλο άκρο, με τα βρετανικά μουσεία «να ξεγυμνώνονται» από αντικείμενα, επισημαίνοντας ότι τα αιτήματα αποκατάστασης έργων τέχνης είναι πολύ λίγα. Στην περίπτωση του Μουσείου Victoria & Albert π.χ. έχουν υπάρξει μόνο εννέα αιτήματα αποκατάστασης τις τελευταίες δύο δεκαετίες επί συνόλου 2.7 εκατομμυρίων αντικειμένων στη συλλογή του.

Ο λόρδος ΜακΝάλι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επισήμανε τη νέα δημοσκόπηση που δείχνει πως το 54% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έναντι ποσοστού 16%.

«Το ερώτημα είναι 'γιατί' και η απάντηση είναι 'επειδή ανήκουν στην Αθήνα'», συνέχισε ο ίδιος για να καταλήξει: «Θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη εθνική υπερηφάνεια να βλέπαμε τον βασιλιά Κάρολο στην Αθήνα να επιστρέφει τα Γλυπτά του Παρθενώνα αντί να σπαταλήσουμε πολλά χρόνια ακόμα να συζητάμε τις μικρολεπτομέρειες μιας συμφωνίας. Η πραγματική εθνική υπερηφάνεια είναι να κάνεις το σωστό».

Το ανεξάρτητο μέλος της Βουλής των Λόρδων Κόμης του Κλανκάρτι είπε ότι είναι «ηθική υποχρέωση» της βρετανικής κυβέρνησης να αποφασίζει για την επιστροφή εκθεμάτων που έχουν κλαπεί κατά το παρελθόν «για λογαριασμό της»

Ο λόρδος Μπάσαμ του Εργατικού Κόμματος εκτίμησε ότι «είναι απολύτως σωστό να επιστρέφονται εκθέματα στη χώρα προέλευσης», σχολιάζοντας ότι η βρετανική κοινή γνώμη έχει προχωρήσει στο θέμα αυτό πιο μπροστά από την κυβέρνηση.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα την εθνική κληρονομιά λόρδος Καμάλ ξεκαθάρισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι «αμετάβλητη» και ότι δεν υπάρχει πρόθεση τροποποίησης του νόμου. Επανέλαβε δε ότι οι αποφάσεις για τις συλλογές των μουσείων πρέπει να εναπόκεινται στους επιτρόπους διοίκησης.

Χωρίς να κάνει ρητή αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο λόρδος Καμάλ είπε ότι αιτήματα επανένωσης εκθεμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε διάλογο και συνεργασίες.
 

Πηγή: skai.gr