ΚΑΙΡΟΣ

Συρίγος για προκλητικότητα Τουρκίας: Βιώνουμε έναν Αττίλα στη θάλασσα

Στη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας αποδίδει την κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος επισημαίνει ότι η Τουρκία διεκδικεί μία τεράστια περιοχή σε σχέση με αυτά που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει μία μεγάλη αναταραχή και αφενός να εμποδίσει την Κύπρο να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες, αφετέρου να δείξει ότι αμφισβητεί συγκεκριμένα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες κατά της Τουρκίας, οι οποίες, όπως σημείωσε παραμένουν σε ρητορικό επίπεδο «και απομένει να δούμε αν η συγκεκριμένη ρητορική μετουσιωθεί σε πράξη».

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει ήδη κάποια μέτρα, όπως η έκδοση ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης το οποίο δεν αφορά το σκάφος, αλλά το πολυεθνικό προσωπικό του σκάφους που έχει εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και την εταιρεία CM νορβηγικών συμφερόντων που έχει στείλει δύο σκάφη στην περιοχή.

Το ένταλμα, εξήγησε ο κ. Συρίγος, συνιστά ένα μήνυμα προς τα πληρώματα των πλοίων, ότι εφόσον εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος θα συλληφθούν.

Ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι η Λευκωσία έπρεπε να είχε καταθέσει από τις 30 Απριλίου του 2012 τις συντεταγμένες της ΑΟΖ της, όταν δηλαδή η Τουρκία διεκδίκησε ολόκληρη την περιοχή ανάμεσα στον 32ο και τον 28ο μεσημβρινό. Συνέστησε μάλιστα ότι αναλόγως πρέπει να πράξει και η Ελλάδα, καθώς οι συντεταγμένες είναι έτοιμες από το 2012.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταθέσει συντεταγμένες από το 2012 και έρχεται εμπράκτως να αμφισβητήσει την περιοχή, συνιστά πρόβλημα» τόνισε.

«Η Τουρκία επέλεξε την περιοχή αυτή γιατί είναι στα όρια. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι δική της, αν δεν υπήρχε η μέση γραμμή» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου εκτίμησε ότι η μόνο με μία κοινή αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, ΗΠΑ και Ισραήλ θα μπορούσε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και όχι απλά με την παρουσία αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία δεν αρκεί.

Απαντώντας στα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Κατρούγκαλος ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να σκάψει, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι και μόνο που θα συνδεθεί με το έδαφος δημιουργεί δικαιώματα στην συγκεκριμένη περιοχή και προειδοποίησε ότι πρέπει να αποτραπεί η Τουρκία από το να μπει στην περιοχή και να της επιτραπεί να σκάψει, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Τέλος, ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 βρισκόμαστε ενώπιον μιας τόσο κρίσιμης στιγμής, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις στην Τουρκία «Αττίλα στη θάλασσα».