Συρία: Η αποτυχία των ΗΠΑ και η σημασία της μάχης της Τουρκίας  

Περιπλέκει το σκηνικό στην κατακερματισμένη Συρία η νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στα βόρεια της χώρας, η οποία έχει στόχο να επεκτείνει την ζώνη ασφαλείας και να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές. 

Σύμφωνα με ανάλυση του διπλωματικού ρεπόρτερ, Τζόναθαν Μάρκους «η κυβέρνηση της Άγκυρας βλέπει τους μαχητές ως συμμάχους των Κούρδων αυτονομιστών μέσα στην Τουρκία. Πράγματι, παρά τις διάφορες μετατοπίσεις στην τουρκική πολιτική ως προς τις συγκρούσεις στην Συρία, η αντίθεση στην κουρδική αυτονομία ήταν σταθερή και απόλυτη. Οι Τούρκοι απλά δεν θα ανεχθούν αυτό που θεωρούν ως απειλή που δημιουργείται από μία αυτόνομη κουρδική ζώνη στα νότια σύνορα τους. Και είναι σαφώς πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν σημαντική δύναμη για να την απομακρύνουν». 

Ωστόσο, για τις ΗΠΑ η τουρκική επιχείρηση εγείρει σοβαρά προβλήματα καθώς οι Κούρδοι μαχητές έχουν την στήριξη της Ουάσινγκτον και εκπαιδεύτηκαν από τον αμερικανικό στρατό για τις μάχες κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή τη στιγμή μόνο μέσω των Κούρδων, οι οποίοι αποτελούν τον βασικό παίκτη για την στρατηγική τους, οι ΗΠΑ συμμετέχουν στις εξελίξεις στην Συρία.

Η δήλωση Αμερικανού στρατιωτικού εκπροσώπου για την πιθανότητα δημιουργίας μίας συνοριακής δύναμης από Κούρδους μαχητές που θα διατηρεί την ασφάλεια στην βόρεια Συρία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Άγκυρα. 

Ο Βρετανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον μιλάει με δύο «γραμμές» για το θέμα και αυτό πιθανότατα θα της στοιχίσει. Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ στηρίζουν ανοιχτά τους Κούρδους συμμάχους τους, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κρατούν αποστάσεις από τους Κούρδους και ζητούν ψυχραιμία από την Άγκυρα. «Αυτή είναι μία άβολη θέση για την Ουάσινγκτον. Η σύμμαχος της στο ΝΑΤΟ, Τουρκία σε σφοδρή σύγκρουση με τον βασικό σύμμαχο της στην Συρία, τους Κούρδους. Και μπορεί να γίνει χειρότερο. Αν η τουρκική επίθεση κινηθεί ανατολικά προς την πόλη Μανμπίζ υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος οι μάχες να επεκταθούν σε περιοχές όπου βρίσκεται η έδρα Αμερικανών εκπαιδευτών και ειδικών δυνάμεων», τονίζει ο Τζόναθαν Μάρκους. 

Όπως εξηγεί ότι η αμερικανική πολιτική στην Συρία, που είχε βασικό στόχο την ολοκληρωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αποδεικνύεται ότι ήταν κοντόφθαλμη. Τώρα οι ΗΠΑ επιχειρούν να περιορίσουν την επέκταση της επιρροής του Ιράν, το οποίο ελέγχει διάφορες σιιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης. «Είναι δύσκολο να δει κανείς πως η νέα οπτική της Ουάσινγκτον στον περιορισμό του Ιράν στην Συρία θα μειώσει τις εντάσεις», γράφει ο Τζόναθαν Μάρκους. 

Η επιχείρηση, όμως, φέρει εγκυμονεί υψηλούς κινδύνους και για την Άγκυρα. Μέχρι στιγμής οι τουρκικές επιχειρήσεις συνάντησαν την σφοδρή αντίσταση των Κούρδων και πέτυχαν λιγότερα από όσα επιθυμούσε η τουρκική κυβέρνηση. Η βασική ανησυχία της Άγκυρας είναι η στάση της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Κατά το παρελθόν υπήρχε η πληροφορία ότι ο συριακός στρατός επέτρεψε στους Κούρδους μαχητές να περάσουν μέσα από τις γραμμές του προκειμένου να ενισχύσουν το μέτωπο τους κατά των Τούρκων στην συριακή πόλη Αφρίν. 

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ θεωρεί εισβολή τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο συριακό έδαφος και προφανώς δεν ξεχνά τους υψηλούς τόνους του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από την έναρξη του συριακού εμφυλίου ζητούσε την αποπομπή Άσαντ. 

«Η έκταση και η κλίμακα των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας θα επηρεάσουν τις σχέσεις της με την Ρωσία, την Συρία και το Ιράν. Θα επηρεάσει τους δεσμούς της με την Ουάσινγκτον και τις ευρύτερες σχέσεις της εντός του ΝΑΤΟ. Και ρισκάρει να εντείνει την αίσθηση της τουρκικής ανεξαρτησίας και τάσης απομάκρυνσης από την Δύση, γεγονός που αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία σε πολλές από τις πρωτεύουσες της Συμμαχίας», καταλήγει ο Βρετανός δημοσιογράφος.