Σύνοδος ΥΠΕΞ - Μπέρμποκ: Η ΕΕ ενισχύει την Ουκρανία με ένα επιπλέον δισ. ευρώ για την αγορά όπλων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα αποφασίσουν την εκταμίευση ενός επιπλέον δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ουκρανία για την αγορά όπλων, ανακοίνωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ από τις Βρυξέλλες.

Τον τόνο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών έδωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προσερχόμενος είπε ότι «στην Μαριούπολη συμβαίνει ένα τεράστιο έγκλημα πολέμου» και «η Ρωσία διαπράττει πολλά εγκλήματα».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν με αντικείμενο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Το ρωσικό πετρέλαιο

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας και της Ιρλανδίας κάλεσαν την ΕΕ να εντείνει τις κυρώσεις στη Ρωσία και να στοχεύσουν τον κερδοφόρο ενεργειακό της τομέα.

«Βλέποντας την έκταση της καταστροφής στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε στον ενεργειακό τομέα, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο και τον άνθρακα» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Simon Coveney, μετέδωσε το Reuters.

Ωστόσο, οι κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο είναι μια σκληρή και διχαστική επιλογή για την ΕΕ των 27 εθνών, η οποία βασίζεται ενεργειακά στη Ρωσία.

Διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι οι χώρες της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, πιέζουν για εμπάργκο ως το επόμενο λογικό βήμα, ενώ η Γερμανία, η οποία εξαρτάται πολύ από το ρωσικό αέριο, αντιστέκεται εξαιτίας των ήδη υψηλών τιμών ενέργειας στην Ευρώπη.

«Είναι αναπόφευκτο να αρχίσουμε να μιλάμε για τον ενεργειακό τομέα και σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για το πετρέλαιο, γιατί είναι τα μεγαλύτερα έσοδα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας» δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ δήλωσε ότι «οι εικόνες που φτάνουν σε εμάς από την Ουκρανία είναι συγκλονιστικές».

«Αυτό καθιστά ακόμη πιο σαφές ότι η ΕΕ, ότι ο κόσμος που πιστεύει σε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, πρέπει να απομονώσει αυτό το καθεστώς», είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο της ΕΕ. Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει δηλώσει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αυτή η εξάρτηση δεν μπορεί να διακοπεί άμεσα, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει η ΕΕ σε αυτό το στάδιο. 

Η ίδια η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στο να κλείσει έναν αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Τζο Μπάιντεν φτάνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την ΕΕ, και την  G7.

Ένας πέμπτος γύρος κυρώσεων θα περιλαμβάνει την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στις μαύρες λίστες της ΕΕ, με τη Γαλλία να λέει ότι εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να υπάρχουν «ταμπού» όσον αφορά τις κυρώσεις.

Οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν επίσης για την «στρατηγική πυξίδα», μια νέα στρατιωτική στρατηγική της ΕΕ που αποσκοπεί στην προσαρμογή του μπλοκ σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Πηγή: skai.gr